01/31/13 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Сотир Цацаров нареди проверка в Инспектората към ВКП заради сигнали

Извършва се проверка в Инспектората към Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщи на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров. Проверките са свързани с анонимни сигнали, а нарушенията които са констатирани, са процесуални жалби на прокурори, документи, които не трябва да се намират в сградата, преписки, които са разпределяни, както и проверки за унищожаване на документни.
За 2010 година има 19 преписки срещу магистрати, за 2011 година - преписките са 11, а за 2012 година са 5. Проверките в инспектората продължават все още, обясни Цацаров.
На въпрос, свързан с резултата от посещението му Брюксел, той отговори: „Новият главен прокурор трябва да получи мандат, сътрудничество с външни експерти, това е, което иска Брюксел от нас. Поканата в Брюксел беше по мое искане и това беше първата ми работна среща като главен прокурор. Не съм очаквал, че няма да ме попитат за делото САПАРД”.

Внасям днес искане за образуване на дисциплинарно производство спрямо ръководителя на Софийска апелативна прокуратура (САП) прокурор Ангел Илиев и да му се наложи съответно на тежестта наказание, съобщи още Сотир Цацаров. Той обясни действията си с начина, по-който се разпределяли прокурорите по делото САПАРД от САП.

Искането на главния прокурор има пряка връзка с назначаването на прокурор Стойчо Ненков за обвинител по делото САПАРД във ВАС, както и последвалия отказ на Ненков да обжалва оправдателната присъда на Марио Николов и Людмил Стойков. Както е известно, заради тази постъпка на прокурор Стойчо Ненков срещу него бе повдигнато обвинение за осуетяване на наказателно преследване. Така прокурорът Ненков стана клиент на прокуратурата – нещо, което се случва рядко, в която и да е държава.

Главният прокурор даде допълнителна информация и за неотдавнашното си посещение в Брюксел.

Одитът, поискан от Европейския съюз във връзка със съдебната реформа, касае изготвянето на доклад от работна експертна група, в която влизат не само авторитети в системата – прокурори и следователи, но и външни експерти, които да дадат една ясна представа за състоянието на Прокуратурата, каза Сотир Цацаров. Външните експерти са специалисти по бюджет, финанси, вътрешен одит, управление на системите, човешки ресурси, обясни той.

Трябва да се даде такава представа за състоянието на Прокуратурата като се даде представа не само за процесуални практики и грешки, но и за разпределение на щатове, бъдеща кадрова политика, съществуване на натоварени и ненатоварени прокуратури, състояние на обществени поръчки, като тотален дисбаланс между натрупаността на централната администрация в Прокуратурата и пълния недостиг на администрация надолу по низовите звена, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира и покушението срещу Златомир Иванов-Баретата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване