02/02/13 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Имигрантите не идват на Острова за помощи, а за работа

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" публикува серия от статии, посветени на опасенията на британците от вълна от български и румънски имигранти. В редакционна статия, озаглавена "Британски мигранти" изданието посочва, че българите и румънците ще поемат към Германия, където перспективите за работа са по-блестящи, или към Италия, където се чувстват в културен план повече като у дома.

Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят. Официалните статистики показват, че само 7% от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените на Острова хора.

Тези „пришълци” вършат работа, която британските работници пренебрегват, те прибират реколтата или работят в хотели или в сектора на здравеопазването, където недостигът на работна ръка е голям. Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество.

Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 г. допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта в кралството, посочва още изданието.

В друга статия пред вестника говори румънският посланик във Великобритания Йон Джинга, който подчертава, че страната му е в началото на икономически подем и затова към британските брегове няма да потегли поток от румънски имигранти. Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2,5-процентен растеж през 2011 г. и 1,7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите в Европа и съгражданите му ще предпочетат да останат у дома.

В трета статия вестникът припомня, че според български експерти българите пък по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, посочва още „Файненшъл таймс”.






















„Файненшъл таймс”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване