02/17/13 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Как здравеопазването уби Гергана. И министърката се включи лично

Проф. Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

Вместо да водят война с рака здравните власти водят война с лекарите. Животът на болните не ги интересува. Здравето на болните не ги интересува. Интересува ги спазването на стандарта. Стандартът се нарича „Медицинска онкология” и осигурява 17 000 терминално болни всяка година, изоставени на произвола на съдбата, без лечение, без грижи – в адски мъки за тях и семействата им.

В брой 3, 2012 г. на списание „Health.bg” доц. Галина Куртева, национален консултант по онкология пише – “Туморните заболявания са неизброими като варианти, локализации и разнообразие от прояви. А дори при една и съща локализация, в една и съща възраст има биологичния феномен, че това заболяване се развива абсолютно различно при всеки човешки индивид”. Това е световно утвърдената концепция в онкологията – ракът може да се лекува успешно само интегративно, по многофакторни персонални програми.

По същото време, някоя си д-р Кирова, главен експерт на Изпълнителна агенция “Медицински одит” пише – “В България има задължителен алгоритъм за системно лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори”. За всички случаи – еднакъв, т.е. конвейерната, безмозъчна онкология в България е утвърдена с горепосочения стандарт. Алгоритъмът включва хирургия -  лъчетерапия – химиотерапия – смърт. Всеки раковоболен е длъжен да си умре точно по стандарта! Ако някой лекар се опита да изпълни етичния си дълг за подобряване на лечението и се отклони от стандарта – сигнал в прокуратурата, закриване на лечебното заведение. Нищо, че качеството на лечението се е подобрило. Нищо, че в Наредба № 14 за медицинския одит пише – „комисията може да прави предложения за промени в утвърдените медицински стандарти с цел осигуряване на по-високо качество на оказваната медицинска помощ и осигуряване защита правата на пациентите”.

Ракът е изключително сложно заболяване. Лечението му е много скъпо. В нормалните държави онкоболните се лекуват с многообразни подходи, включващи имунотерапия, фотодинамична терапия, хипертермия, ултразвукова фотодинамична терапия,  радиочестотна аблация, антитуморни ваксини и много други методи, които тук са незаконни. Никъде в нормалните държави онкоболните не се лекуват само в болници, както е записано в нашия стандарт и само от лекари със специалност „онкология”, т.е. химиотерапевти, които впрочем по данни на Министерството на здравеопазването са 31, при 300 000 регистрирани онкоболни.
Според зам.-министър Вичев специализираната извънболнична помощ е „гаражна услуга”, а европейската концепция за „състрадателно лечение”, утвърдена с Регламент № 726 на Европейския парламент, през 2004 г. е „нацистки подход” в медицината.

Липсата на компетентност, ретроградността, скудоумието са вредни навсякъде и във всичко. В здравната система обаче те водят непосредствено до болест, мъки и смърт.

За 29-годишната Гергана Вълчева стандартът се оказа леко модифициран: грешна късна диагноза – тотална липса на лечение – направление за палиативни грижи от националния консултант. Единствената клинична пътека към отвъдното носи номер 297, но дори и за нея нито една болница няма договор, „поради липса на икономически интерес”.

Въпреки фаталната си диагноза, в сравнително добро общо състояние поради младостта си, Гергана потърси помощ в Медицински център за интегративна медицина. Беше изготвена персонална програма за лечението й с вероятност за постигане на ремисия на заболяването 40-80 %, доказана на базата на международния опит и собствената практика на клиниката. Същата програма тя би получила в:
“The Royal London Hospital for Integrated Medicine”,
“The Clinic for Integrative Medicine in Essen”, Germany,
“The Integrated Health Clinic”, USA,
„D-r Elgesser Clinic”, Heidelberg или
“The Clinic St George for Alternative Cancer Treatments”, Germany.

Единственото, за което Гергана помоли своята държава, беше обикновено кръвопреливане, за да се преодолее анемичния синдром и лечението да бъде пълноценно. И тогава с нея се зае системата на здравеопазването. Този път на сериозно! Бяха поставени две задачи – да не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване