02/17/13 11:41
(http://www.klassa.bg/)

Пием концентрат по-често, отколкото бира и вино

Мила Григорова, „Галъп Интернешънъл“,
специално за „KLASSA.BG“









Почти половината от пълнолетните българи пият високоалкохолни напитки веднъж седмично и по-често. Това показват данните от национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл” по поръчка на вестник „KLASSA.BG”.

Празникът на виното и лозарите Трифон Зарезан е поводът да проверим навиците на българските граждани по отношение на консумацията на алкохолни напитки. Проучването се провежда за втори път и дава възможност за сравнение с данните от миналото издание – началото на 2010 година.

Като цяло, делът на българите, които са пили алкохол в последната една година, остава без промяна спрямо зимата на 2010 г. Около 60% от населението над 18-годишна възраст е консумирало някакъв вид алкохолна напитка в последната една година. Регистрираме по-висок дял на „въздържателите“ (тези, които пият алкохол по-рядко от веднъж годишно) сред жените (60% от тях не са консумирали алкохол в последната година), както и населението над 55-годишна възраст (53% не консумирали алкохол през последните 12 месеца).

Традициите на българите в производството на ракия дават отражение върху предпочитанията и навиците им. Над една четвърт от запитаните българи заявяват, че любимата им алкохолна напитка е ракията. Това личи и от честотата на консумация на различни типове напитки. Честотата на консумация на спиртните концентрирани напитки, като ракия, водка и други у нас е по-висока, отколкото честотата на консумация на нискоалкохолните бира и вино.

46% от българите, които са консумирали алкохол в последната една година заявяват, че пият ракия, водка и други концентрати веднъж седмично или по-често. На обща база сред цялото население, делът на редовно консумиращите ракия, водка и други спиртни напитки е около 27%. Регистрираме слабо покачване в честотата на употреба - делът на консумиращите този тип питиета 2-3 пъти месечно нараства спрямо 2010 г. за сметка на консумиращите ги само веднъж месечно.

Най-много редовно консуматори на високоалкохолни напитки отчитаме сред мъжете. 57% от мъжете, които изобщо пият алкохол, консумират спиртни напитки веднъж седмично и по-често. Жителите на селата също пият ракия и водка значително по-често – 50% от тях са консумиращите спиртни напитки седмично и по-често.

Бирата е втората най-често консумирана алкохолна напитка след концентратите като ракия и водка. Над една трета (37%) от българите, които употребяват алкохол дори и рядко, пият бира веднъж седмично, че и по-често. Друга една четвърт от тях пият бира 2-3 пъти месечно.
Най-висока честота в консумацията на бира регистрираме сред жителите на малките градове – 48% от тях пият бира поне веднъж в седмицата.

Що се отнася до виното, то е редовно консумирано от малко над една трета от българите, които пият алкохол – 35%. Най-честите му потребители са представителите на възрастовата група над 55 години – 44% от тях пият вино веднъж седмично и по-често.


 Изследването национално-представително, проведено е  през първите десет дни на  януари и обхваща 1017 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване