02/19/13 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Кипърските тайни на руските кредити

Централна тема на президентските избори в Кипър станаха условията за външна антикризисна помощ. Новите власти на острова ще трябва да се договорят не само за изискванията на Международния валутен фонд /МВФ/ и с Европейския съюз /ЕС/, но и за условията за изплащането на кредит от Русия в размер на 2.5 милиарда евро. Москва отдели тези пари на привилегировани условия за възстановяване на пострадала от взрив кипърска електроцентрала. По съобщения на кипърските медии, обаче, въпросната централа е била застрахована, а застрахователите са потвърдили готовността си да платят за нейното пълно възстановяване, пише „Независимая газета”.
Преди втория тур на президентските избори, който е планиран за 24 февруари, води представителят на дясноцентристската партия Никос Анастасиадис и той вероятно ще смени настоящото ръководство на острова.
На новия президент предстои обсъждане на строгите условия за финансова помощ от страна на „тройката”, както и условията на разсрочване или отписване на руския кредит в размер на 2.5 милиарда евро, който е отпуснат при крайно спорни обстоятелства. Договорът за кредита беше подписан от министрите на финансите на Русия и Кипър през декември 2011 година. Лихвата по заема, който е със срок от 4.5 години, е 4.5%. Изданието отбелязва, че това са твърде привилегировани условия за страна, чийто кредитен рейтинг беше почти на ниво „боклук” и тогава тя практически не можеше да заема пари на финансовите пазари. В качество на обоснование на кредита помощта за руските офшори не беше пряко назована.











Независимая газета
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване