02/21/13 12:22
(http://www.klassa.bg/)

Момчетата от Рейкявик на 25 април в София Лайв Клуб

Отново на българска земя и отново в София Лайв Клуб група MEZZOFORTE ще имат възможността да зарадват своите фенове.
На 25 април, цели 35 десетилетия след създаването на групата, момчетата от Рейкявик пристигат, за да представят своя най-нов албум и добавят България към турнето си.
С право ги наричаме една от най-добрите европейски фънк фюжън формации, която се задържа в класациите и е сред любимците на хиляди меломани.
         Вдъхновени от музиката на Кийт Джарет, Джордж Дюк и Wheather report четиримата младежи от Рейкявик правят през 80-те години истинска революция в музикалната индустрия. Големият пробив е през 1983 г., когато разбиват класациите във Великобритания с големия си хит  Garden Party.
През годините те са изнасяли концерти в повече от 30 страни по света и не спират да се развиват и да ни поднасят великолепна музика. Желанието да преоткриват себе си води творците само напред към нови, глобални и неизживяни приключения.
          Още в началото успехът им е пълна изненада по времето, когато започват да свирят заедно и първият им хит обикаля света. Постепенно затвърждават мнението на аудиторията и се превръщат в най-важната фюжън формация. През 2012 година групата отпразнува 35 години, а между тях все още прехвърчат креативни искри. Новият албум ISLANDS документира процеса на музикално узряване на бандата и е поредният скъпоценен камък в дискографията им.
          През 1996 година тримата основатели Eythor Gunnarsson, Gulli Briem, Johann Asmundsson разширяват състава на групата със саксофониста Oscar Gudjonsson, а през 2006 година присъединяването на китариста Bruno Mueller и тромпетиста Sebastian Studnitzky добавя нов цвят във вече богатото звучене на бандата. Тази смес от създателите на групата и свежа кръв създава нова енергия, която продължава да се разраства в безбройните им участия в клубове и фестивали между Осло и Токио, Кейптаун и Москва.
          Новият албум е записан в студиа в столицата на Исландия, Рейкявик, на островите Вестман, Фарьорските острови и накрая в легендарното студио Hansa в Берлин, от чиито прозорци преди се е виждала берлинската стена, която е заобикаляла „острова“ от Западен Берлин. Оттук идва и заглавието на албума ISLANDS /Острови/. Познаването на прозихода на групата помага за осмислянето на специалния, незабавно разпознаваем звук. Донякъде отделените от света артисти в юисландия имат възможността да се фокусират много повече върху себе си, като често разработват по-характерен и емоцианален стил от този на артистите, които са натоварени с по-забързано ежедневие на континента.
Цели поколения музиканти са израснали с музиката на Mezzoforte и безбройни радио и телевизионни програми са използвали техни теми.
          ISLANDS звучи много по-акустично от обичайното. Брилянтният Ейтър предпочита рояла все повече и повече пред синтезаторите. Барабаните на Гули Бриъм звучат по-джазово, китарата на Бруно е фънки и клубна като звучене, брас секцията използва своето място за характерни сола и Йохан държи всички заедно с грууви ритми на бас.
Един фантастичен албум, с музика, която е красива, удивително спокойна и елегантна.
Най-доброто от бандата и най-новото от творчеството им се срещат на една сцена на 25-ти април!
БИЛЕТИ: на предварителна продажба в eventim.bg 20 лева, на място 30 лева












София Лайв Клуб


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване