02/27/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Мит ли са плановете за Велика Албания?

Съвместните предупреждения към Тирана, които идват от Вашингтон и Берлин, сочат, че Велика Албания не е само мит.

Американско-германската мисия с общо послание, че Албания трябва да прекрати “тревожната националистическа реторика”, което в Тирана изразиха заместник-помощник държавният секретар на САЩ Филип Рийкър и ръководителят на германската дипломация Гидо Вестервеле, преди всичко има за цел да защити стратегическите интереси и цели на великите сили, а не е продиктувана от загрижеността за стабилността на балканските държави и техните граници, като Сърбия и Македония, оценява за вестник “Новости” д-р Биляна Ванковска от Института за изследвания на сигурността, отбраната и мира към Философския факултет в Скопие.

Това превантивно дисциплиниране на маминото детенце, разглезеното дете, което проявява дързостта да говори за бъдещи цели за пренареждане на държавната мозайка на Балканите чрез общобалканско обединяване, както уточнява професорът, трябва да се разглежда преди всичко от позициите, че Вашингтон и Берлин не искат заради разюздаността на Тирана собствените им планове в тази част на Европа да излязат извън контрол. Професор Ванковска казва, че САЩ, поучени от опита с Осама бин Ладен, собственото “дете”, което излезе от контрол и се превърна в нежелана противоположност, не позволяват лоши изненади на Балканите.

В цялата еуфория около отбелязването на стогодишнината на държавата Албания с примери от Скопие, Тирана и Прищина, ясно се откроиха позициите на всички албански политици. Под покривалото на европейския път, открито се разкриват стремежите за общоалбанско обединяване и това вече не се крие от никого, казва Ванковска.

Границите в Европа губят значението си, но те не могат да бъдат премахнати, изтъкна Вестервеле в предупреждение към Тирана, припомня тя, но предупреждава, че под маската на европейските стратегически интеграции от албанска гледна точка се чувства благоприятен климат и пространство за осъществяване на прокламираните цели за обединяване на всички албанци и техните територии.

А в стратегическите оценки на великите сили, както отбеляза експертът, са видими всички възможни опасности от една такава проекция, която вече не би била малка и лесно контролируема. Трябва да се обръща внимание на онова, което идва от Вашингтон. Само с това, че реагира, Америка иска да предупреди, че онова, което е предизборна реторика в Албания, по никакъв начин не трябва да прераства в нещо повече, заявява Александра Йоксивомович, председателка на Центъра за външна политика.

Слуховете за промяна на границите на Балканите от албанска страна първо бяха неофициални, посочва Йоксимович, но когато това се превърна в експлицитни послания на Хашим Тачи и албанския премиер Бериша, последва интервенция, тъй като макар фокусът на САЩ да е изместен от Балканите, те смятат, че постигнатият мир не трябва да се излага на риск. Освен това, всяко отваряне на темата за новите граници предизвиква верижни реакции…

ПОСЛАНИЯ ОТ ТИРАНА

Премиерът Сали Бериша: Всеки албанец има важна роля в усилията да се премахнат границите, създадени през стоте години на разделение на албанците. От Призренската лига единствената цел на албанците бе обединяване на албанската нация.

Проектът за Велика Албания, както ни посочва Зоран Драгишич, професор от Факултета за сигурност, е най-големият риск за сигурността в тази част от Европа и съдейки по стъпките на САЩ, тяхното желание би било стабилизация на Балканите.

По-широк контекст, в който могат да се търсят мотивите за редица американски предложения, е и този, че Велика Албания не се харесва на Турция, американски партньор, на който е даден за “управление” балканският терен. Често има дипломатически офанзиви, а тяхната истинска причина не е видима. Подобна реакция обаче не е неочаквана, тъй като Велика Албания е идея, с която или палите, или гасите огън на Балканите, а всичко зависи от това какво желаете, заключава Драгишич.

Когато става дума за Македония, партиите на албанците внимателно се подготвят за предстоящите местни избори и ...

Публикувана на 02/27/13 22:29 http://e-vestnik.bg/16978/mit-li-sa-planovete-za-velika-albaniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване