02/27/13 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Нов шанс пред преговорите за ПРО?

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Русия и САЩ май са открили начин да придвижат от мъртвата точка преговорите за противоракетната отбрана (ПРО), пише в. “Комерсант”. Според руския ежедневник е възможен пробив, ако двамата президенти си разменят политически декларации, потвърждаващи стремежа на Руската федерация и на САЩ да си сътрудничат в сферата на ПРО и да не използват един срещу друг своите потенциали.

По данни на “Комерсант” руският външен министър Сергей Лавров предстои да обсъди въпроса с новия държавен секретар на САЩ Джон Кери на днешната им среща в Берлин.

В интерес и на двете страни ще е да се споразумеят, коментира руският политолог Виктор Кременюк. “Американците разбират, че ако създават своя ПРО без наше одобрение, ще намерим начини да им навредим, създавайки условия, които може доста да обезценят тяхната система. От наша страна също има разбиране, че е необходим компромис”, обяснява той.

Според изданието става дума за т. нар. изпълнителни споразумения, които обаче не се ратифицират от американския Сенат и отразяват само волята на президента, който ги подписва. Ако след Обама на власт в САЩ дойдат републиканците, те може и да разтрогнат съответното споразумение, предупреждава военният експерт Евгений Бужински.

Обама може да направи отстъпки на Москва в името на своите идеи за по-нататъшно съкращаване на ядрените оръжия, но “за републиканците ПРО е религия” и те едва ли биха последвали примера на днешния президент, изтъква руският наблюдател.

През 2015 г. Русия може да изпрати за постоянно в Средиземно море корабно съединение, изградено по модела на съветската Пета Средиземноморска оперативна ескадра, пише “Независимая газета”.

Разположена в същата акватория през 1967 г., съветската ескадра е била създадена, за да отразява “ракетно-ядрената заплаха от страна на атомните подводници на САЩ” в Средиземноморието, посочва пред вестника адмирал Игор Касатонов, бивш командващ руския Черноморски флот.

Смята се, че нейното създаване е осуетило през 1967 г. участието на Шести флот на САЩ в Шестдневната война на страната на Израел срещу Сирия и Египет. Ескадрата бе разформирана на 31 декември 1992 г., веднага след разпадането на Съветския съюз, отбелязва изданието, цитирано от Би Би Си.

Броят на военните и други заплахи откъм този регион значително е нараснал от съветско време насам, заявява друг бивш командващ Черноморския флот на Русия, адмирал Владимир Комоедов, оглавяващ днес комитета по отбрана в Държавната дума.

Близкият изток и Северна Африка се превръщат в зона на постоянни военни конфликти. Американците се готвят да разположат в Средиземно море новата си система за ПРО, която ще заплашва Русия. При това положение естествено трябва да създаваме нови военноморски групировки, за да отразяваме тези заплахи, пояснява адмиралът.

Всекидневникът обръща внимание и на редица трудности, свързани с тази задача: трябва да бъде обновен корабният състав, Русия да реши проблема с Украйна около базата на Черноморския флот в Севастопол, да създаде система от военноморски бази и пунктове.

Според капитан първи ранг Олег Шведков, експерт на вестника, в момента федерацията може да изпрати в Средиземно море най-много 10 кораба и две-три подводници. “Това обаче не отговаря на задачите да бъдат осъществени геополитическите интереси на Русия в региона”, добавя “Независимая газета”.

БТА

Публикувана на 02/27/13 22:29 http://e-vestnik.bg/16975/nov-shans-pred-pregovorite-za-pro/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване