02/27/13 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Руски експерт: Бойко Борисов всъщност отърва “Росатом” от неизгодна поръчка

Протест срещу строителството на АЕЦ “Белене” в София. Снимка: e-vestnik

В България продължават масовите протести срещу рязкото поскъпване на електроенергията. Оставката на кабинета Борисов изобщо не задоволи жителите на страната, констатира руският в. “Новие известия”.

Хората настояват за незабавно сваляне на тарифите, непосилни за повечето българи. Точно това обаче не могат да им обещаят властите, пояснява изданието.

Най-обидното за българите е, че не проумяват докрай на какво се дължи кризата. Местният печат помества различни версии за ценовия скок. Според най-популярната за всичко е виновна алчността на българските енергетици. Друга версия, силно подкрепяна в чужбина, обвинява за всичко безотговорността на избирателите в България. Те прибързано склонили навремето да бъде затворена атомната електроцентрала на страната, което предизвикало постепенно поскъпване на тока, разказва всекидневникът.

Българите “митингуват, вероятно защото започват да схващат, че да свалят нелюбимия Бойко изобщо не означава да получат желаното”, коментира електронното издание “Вести”.

Всеки четвърти в България вече живее под чертата на бедността и подобрение не се очертава. Сега българските демонстранти искат “всичко да се промени”. Не е много ясно от кого точно очакват подобен подвиг, затова пък е ясно, че подвигът е невероятно труден, се казва в материала.

Редица експерти от Москва и от София пряко свързват поскъпването на тока и масовите вълнения с отказа на България от доизграждане на АЕЦ “Белене”. Малко по-различно е обаче мнението на Константин Симонов, шеф на руския Фонд за национална енергийна сигурност, посочва на сайта си радио “Гласът на Русия”.

Пускът на “Белене” естествено би довел до поевтиняване на енергията след няколко години, но цените на газа за българите бездруго бяха сред най-ниските в Европа. Отказът от строежа пряко ощети националните интереси на България, която би могла да стане износител на суровини за балканския пазар.

Случи се обаче парадокс. Разрушил от глупост атомния договор, Борисов направи ход в полза на Русия. Корпорацията “Росатом”, която и без това има огромен пакет проекти - 35 реактора в 15 страни - се отърва от една спорна поръчка, която всъщност бе неизгодна за нас, твърди руският експерт.

Според него обаче оставката на Бойко Борисов не е предизвикана от решението за “Белене”. Отказът на неговия кабинет от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис донесе още повече вреди за собствената му страна, заявява Симонов.

България можеше да получава от транзит на петрол, заобикалящ Босфора и Дарданелите, по 30 милиона долара годишно, а в бъдеще дори по 50 милиона. При скромния БВП на страната от 15 милиарда евро това би било солидна добавка към бюджета на най-бедната страна в Европа според Евростат, допълва московският аналитик.

Колкото до Борисов, “българите още не са осъзнали цената на погрешната му енергийна политика. Ще я научат обаче много скоро”, твърди той.

“Недостигът на електроенергия неминуемо ще я оскъпи още повече. Маховикът на народното недоволство, задвижен от десноцентристите, ще е трудно да бъде спрян. Убеден съм, че партията на Бойко Борисов ГЕРБ няма начин да спечели следващите избори за парламент”, заключава Симонов пред “Гласът на Русия”.

Независимо от своя по балкански експресивен темперамент българите са доста уравновесени хора и протестите не хвърлят страната в хаос, пише автор на електронния в. “Лента”. “Как в България се борят срещу продажните политици”, анонсира той темата на репортажа.

Споменавайки няколко пъти за “усмихнати” и “смеещи се” демонстранти, за “тиха и спокойна” атмосфера специално във Варна, руският журналист обаче твърди, че българите са “по-политизирани от хората в Русия. Те вярват, че могат да повлияят върху бъдещето на страната, и не се смятат за бедни”, отбелязва авторът.

Част от демонстрантите смятат, че българите не желаят социалистите да се върнат на власт, но не виждат и ясно очертана опозиция. Идеален вариант според тях биха станали абсолютно нови лица от народа или интелектуалци, признати от обществото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване