03/01/13 22:33
(http://e-vestnik.bg/)

Дойде ли редът на българската “цветна революция”?

в. Култура

Във Варна горят чучело на мажоритарно избрания за четвърти мандат кмет Кирил Йорданов. Протестът там беше по-многолюден от софийския. Там кметът и групировката ТИМ допълнително предизвикват протестиращите. Снимка: Impact Press Group

Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate - О вий, прекрачващи тоз праг, помнете - надежда всяка тука оставете, Данте, „Божествена комедия”

Петият кръг на Ада е запазен за българското общество – там държат съгрешилите в гняв и леност. Това е естественият му хабитат – там то изгнива от години. Колкото и парадоксално да звучи, леността и безразличието пораждат гняв. Гняв, избил на повърхността след дълго мълчание и раболепно примиряване със статуквото.

По протестите ще ни познаете! Протестите се възприемат от хората като признак за наличие на гражданско общество – будно, с осъзнати цели, което копнее да даде тласък за промяна в системата, контролирана от държавната машина и от олигархичните корпоративни монополи. Но дори и малкото признаци на пряка демокрация като „първия демократичен референдум” в България, приел образа на пародиен плебисцит, с право се възприемат със скептицизъм от българите.

Тогава ни остава само един начин да изразяваме гражданската си позиция и да повярваме в основните начала на Конституцията, според която цялата държавна власт произтича от народа: когато излезем в мразовития февруари на улицата и заявим гласно: „не сме съгласни със статуквото, искаме промяна”.

Струва ми се обаче, че хилядите граждани, излезли на протест срещу високите цени на тока през изминалите седмици, бяха силно подведени от популистките призиви на някои политически партии за прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества (ЕРП) и тяхната национализация.

У мен се породи недоумение защо хората негодуват срещу монополите в пазара на електроенергия и в същото време искат национализация на „ЧЕЗ”, „Енерго Про” и „EVN”. Това не е ли пар екселанс замяна на частния монопол с държавен? Погрешно е твърдението, че едно дружество ще защитава гражданския интерес и ще осигури по-ниски сметки за ток само защото е държавно.

Дори самото говорене в политическите и обществените кръгове за национализация е опасно, защото то може да повлияе отрицателно на инвестиционния интерес към България. Тази теза се защитава от участниците в „алтернативния” протест в социалните мрежи. Протестиращите в интернет винаги са били обвинявани в пасивност, а нежеланието им да излязат пред Парламента и да заявят гласно мнението си се счита за боязън. Но може би тези хора просто искат да се разграничат от масовата заблуда, че национализацията на ЕРП-тата би довела до по-ниски цени на тока, да не говорим за по-качествена услуга.

Проблемът не е във вида на собствеността, а в липсата на свободен конкурентен пазар, чиито потребители имат право на избор. Тогава всички фирми, които предлагат дадена услуга, биха се стремили да я предоставят на по-ниска цена от конкурентите си. Така смята и икономистът Петър Ганев, според когото изборът на цени и качество на услугата съществува единствено при свободен конкурентен пазар. Тогава потребителят няма да има нужда от държавни комисии, които да защитават интересите му. Ако не е доволен от предоставената му услуга, той просто сменя доставчика, както се случва с кабелната телевизия и интернет.

Социалното напрежение продължи да нараства и не пожали дори паметта на Васил Левски. На 19 февруари протестите направиха рязък завой и създадоха впечатление за допълнително политизиране на проблема като част от предизборната игра. След като в продължение на седмица протестиращите бяха насъсквани срещу удобната жертва на народното недоволство - частни чуждестранни компании, които ограбват потребителите, в деня на честването на 140-годишнината от обесването на Левски за момент си помислих, че и на България е дошъл редът да изживее своята „цветна революция”.

Орлов мост приличаше на площад „Тахрир” в тази мразовита вечер: жандармерия с бронирани коли, палки, щитове и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване