03/01/13 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Нюйоркската полиция и “Майкрософт” създадоха Големия брат

Асошиейтед прес

Постъпва спешно телефонно обаждане за възможна бомбена заплаха в Долен Манхатън и сигнал за тревога се появява на компютърните екрани в полицията на Ню Йорк, моментално показвайки на полицаите интерактивна карта на квартала, видеоматериал от близките охранителни камери, дали има високи радиационни нива в района и дали някакви други заплахи са били отправени срещу града.

Само с едно щракване на мишката полицията знае точно с какво се захваща.

Такъв хипотетичен сценарий може и да изглежда като излязъл от футуристична криминална драма, но технологията е реална, разработена в партньорство между най-голямото градско полицейско управление в САЩ и “Майкрософт”, и най-новата версия дискретно се прилага вече около година.

Изгодите от проекта са повече от една: Нюйоркската полиция може да спечели десетки милиони долари от безпрецедентна пазарна сделка, която позволява на “Майкрософт” да продава системата на други правоприлагащи агенции и търговски компании из целия свят. Градът ще получи 30-процентов дял.

Системата, позната като “таблото” (the dashboard - The Domain Awerness System), мигновено изравя данни от обемистите полицейски досиета за арести и спешни телефонни обаждания, от над 3000 охранителни камери из целия град, системи за автоматично разпознаване на автомобилни регистрационни номера и преносими детектори на радиация, и ги сглобява в лесен за ползване формат.

Засега системата се ползва само в Нюйоркската полиция, най-вече в отделите за борба с тероризма. В крайна сметка системата би могла да доставя в реално време информация на полицаите на лаптопите в служебните им коли и на мобилните им устройства, докато патрулират.

“Системата работи изключително добре”, каза Джесика Тиш, директор за планиране и политика в звеното по контратероризма.

Полицаите например са използвали системата по време на смъртоносната престрелка пред “Емпайър стейт билдинг” през август. Десетки спешни обаждания са почнали да се получават на телефон 911 и първоначално изглеждало като атака, организирана от няколко стрелци. Но полицаите систематизирали информацията на картата и използвали камерите, разположени в периметър от 500 фута (около 150 метра) около мястото на стрелбата, като установили, че имало само един стрелец.

Анализаторите са предпазливи относно потенциалните печалби, коато уточняват, че до голяма степен те зависят от маркетинговата кампания на “Майкрософт” и от това дали ще се появи някаква сериозна конкуренция. Макар че има и други подобни продукти, дело на други компании, според анализаторите участието на Нюйоркската полиция може да отличи “таблото” от останалите.

“Подобно нещо можеше да се види само във филмите”, каза анализаторът Роб Ендерле от фирмата за технологични анализи “Ендерле груп”. “Да го накараш да работи така, е полицията да може да го използва в реално време, е огромно постижение”.

Начинанието започва през 2009 г., когато Нюйоркската полиция се обръща към “Майкрософт” с молба да разработи софтуер, който да помогне за подбора на информация за Инициативата за сигурност в Долен Манхатън - мрежа от частни и публични камери и други инструменти, наблюдавани от отдела за контратероризъм. По официални данни разработката струва на полицейското управление между 30 и 40 милиона долара.

“Обикновено купуваш софтуер, с който се опитваш да работиш, но ние искахме това да е нещо, което наистина да ни върши работа, затова решихме да го създадем съвместно с тях”, каза Ричард Дадарио, заместник-комисар на контратерористичния отдел на Нюйоркската полиция.

Полицаите участвали наравно с програмистите по време на целия процес, давайки съвети за това какво им е необходимо при извънредни обстоятелства.

“Системата беше създадена от полицаи за полицаи”, каза Тиш. “Много мислихме каква информация искаме в едър план, и коя трябва да бъде достъпна само с едно кликване. Всичко е в системата”.

Системата използва стотици хиляди късчета информация. Видеозаписите от охранителните камери може да бъдат превъртени пет минути назад, така че полицаите могат да видят заподозрените, които може да са избягали. Сензори засичат дали ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване