03/02/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Путин внася мажоритарен елемент в изборите

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Държавната дума се връща във времената на ранния Путин - Кремъл измисли нова избирателна система, пише електронното издание “Нюзру”.

Законопроект, внесен от президента Владимир Путин в парламента, предполага връщане към смесената схема от 2003 г. Тогава половината депутати от долната камара бяха избирани с партийни листи, а другата половина - по едномандатни окръзи.

Новият закон ще премахне задължението на партиите и кандидатите от едномандатни окръзи да събират подписи. Независимите ще трябва да представят подписите на 0,5 на сто от избирателите в своя окръг. Бариерата за влизане в парламента ще бъде свалена от 7 на 5 процента.

Същевременно държавният глава оттегли законопроекта за парламентарните избори, внесен преди година от тогавашния президент Дмитрий Медведев, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Интерфакс.

Според в. “Комерсант” законопроектът е либерален по характер и отваря широки възможности за голям брой партии и кандидати, но създава и някои трудности за участниците в надпреварата.

Инициативата не премахва забраната за предизборни блокове и дори за партиите от Думата ще е трудно да конкурират днешния съюз между “Единна Русия”, доминираща в парламента, и обществения Общоруски народен фронт, изтъква изданието.

Проектът не регламентира избирателната активност. Също като преди 10 години депутатите от партийните листи ще могат да се кандидатират по едномандатен окръг. Това ще позволи на популярни кандидати да бъдат “локомотиви” на своята листа, а после да отстъпват мястото си на слабо известни съратници.

Законът предвижда възможността за видеонаблюдение в избирателните секции. Проектът не връща в бюлетините графата “против всички”, премахната през 2006 г.

Предизборни блокове не се разрешават, защото в противен случай “може да се появи нова влиятелна сила и на левия фланг, и на либералния, и сред националистите”, цитира “Комерсант” коментар на Владимир Рижков, съпредседател на опозиционната партия РПР-ПАРНАС.

Връщането към смесената избирателна система бе предложено от Путин на 12 декември м. г., когато президентът отправи годишното си послание към Федералното събрание. В момента руското законодателство предвижда избори на 450-те депутати от долната камара - Думата, единствено по партийни листи, напомня ИТАР-ТАСС.

Според събеседници на в. “Ведомости” от Кремъл в законопроекта са взети под внимание мнения на политически партии, включително на нови, и на експерти по избирателното право.

До изборите по партийни листи не бива да се допускат вскички регистрирани партии, иначе кампанията ще се превърне във фарс, заявява пред “Ведомости” председателят на “Справедлива Русия” - третата сила в парламента след “Единна Русия” и комунистите, Николай Левичев.

Според четвъртата парламентарна партия - Либерално-демократическата, от смесената система ще има полза само “Единна Русия”, която ще получи най-много 50 на сто в изборите по листи, но лесно ще вкара в парламента известни лица по едномандатни окръзи.

Сергей Обухов, секретар на ЦК на компартията, също вижда в проекта предимства само за “Единна Русия”, а на другите парламентарни партии предрича “тежки времена”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване