03/03/13 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Обама иска още права за хомосексуалните двойки

Франс прес

Обама обявява в интервю през май 2012 г., че подкрепя еднополовите бракове. Снимка: от тв екрана

Едуин Ечегойен и Родриго Мартинес се ожениха във Вашингтон, но за Съединените американски щати те са само съквартиранти. Днес двамата разчитат на Барак Обама и на реформата на имиграционните закони, за да получат нужните документи, с които Родриго ще може да остане в САЩ.

Родриго е салвадорец и не е узаконил пребиваването си в САЩ. През 2003 г. той се запознава в спортната зала с Едуин, който е американец от салвадорски произход. Двамата се настаняват в апартамент на половин час път от Вашингтон и се женят на 1 март 2011 г., точно преди две години.

Американският федерален закон не признава хомосексуалните бракове, сключени в американската столица и в още девет американски щата, които ги легализираха поотделно. Имиграционните служби не могат следователно да предоставят разрешително за пребиваване - зелена карта - на съпруга на Едуин, който в техните очи изобщо не съществува.

“Ние сме заедно от 10 години, от които 8 прекарахме в съдебни битки. Похарчили сме за адвокати 38 000 долара”, казва Едуин. “Всичко това ни излиза прекалено скъпо”, добавя той.

Ако Едуин се беше свързал в брак с жена, тя щеше да е получила зелена карта още преди година, а после и американско гражданство пет години по-късно. Но сега двойката трябва да се бори с многобройните заповеди за експулсиране, които американски съдия най-после анулира пред септември миналата година. По изключение Родриго успя да получи и временно разрешително за работа в САЩ в очакване да бъде разгледана втората му молба за зелена карта.

Но откакто през май 2012 г. Барак Обама се приобщи към идеята за “брак за всички”, хомосексуалните двойки се надяват да получат същите имиграционни права като тези на женените хетеросексуални двойки. Точно както е в двайсетина страни по света, сред които Франция, Германия, Великобритания.

Същината на битката обаче за момента убягва на американския президент. В Конгреса демократите и републиканците преговарят за амбициозна основна реформа в имиграционната система, предвиждаща евентуалното узаконяване на положението на много от 11,5-те милиона имигранти, които нямат редовни документи за пребиваване в САЩ.

Деликатен консенсус се формира около един основен принцип: да се предоставят документи на онези, които са дошли като деца в страната и на онези, които никога не са нарушили законите.

Демократите искат да стигнат по-далеч и да създадат имиграционната категория “постоянно партньорство”, за да заобиколят Закона за защитата на брака. Той беше гласуван през 1996 г. и забранява признаването на браковете между хората от един и същи пол.

“Този закон принуждава много американци да избират между страната, която обичат и човека, когото обичат. Тази разрушителна политика разкъсва семействата”, обяснява демократът Патрик Лийхи, който се опитва да прокара мярката в Сената.

Но републиканците, които разполагат с блокиращо малцинство в Сената и имат мнозинство в Камарата на представителите, смятат, че въпросът е от второстепенно значение.

“Кое е по-важно - правата на хомосексуалистите и трансексуалните или засилването на сигурността по границите ни?”, попита неотдавна Джон Маккейн. “Да натоварим лодката с въпроси от обществено значение е по-важно, отколкото да се провалим във всичко”, допълва той.

Друг републиканец, Линдзи Греъм, казва: “А както сме тръгнали, защо да не направим и реформа на законите за абортите”.

Някои се уповават на Върховния съд, който ще се произнесе през юни по конституционалността на Закона за защита на брака и който на теория може да накара федералната държава да признае гей браковете.

Във Вашингтон една двойка следи много внимателно всички тези дебати. Ървин де Лион, който е филипинец, се омъжи през 2010 г. за Джон Бедингфийлд, пастор във вашингтонската епископална църка “Вси души”. 46-годишният Ървин от години получава виза след виза, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване