03/06/13 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Кутията на Пандора

Антон Митов. Снимка: личен архив

Всички търсят хармония, но на малцина това се отдава по простата причина, че никой не знае какво означава тази дума. Счита се, че това е вечното блаженство, в който отсъства конфликта. Никъде в природата не отсъства конфликтът! Истинската хармония се заключава в способността да се осъзнае конфликтът и признае неговото съществуване.

Далеч сме още от това състояние.

Протестиращи варненци издигнаха грамада от камъни пред сградата на Общината, където на 20 февруари се самозапали Пламен Горанов, искайки оставката на кмета Кирил Йорданов и на целия Общински съвет.

След като стана ясно, че общината е започнала да разчиства цветята, оставени на плочките, гневни варненци решиха да поставят там камъни, образувайки истинска грамада. Инициативата е заимствана от едноименния разказ на Иван Вазов.

В София, вчера, протестът беше скромен – около 50 активисти се събраха на Орлов мост и след панихидата направиха краткия преход до Парламента, където продължава постоянният им палатков лагер с искания за промяна в Изборния кодекс.

Но ГЕРБ не отстъпва пред „диктатурата на пролетариата“ и няма да ремонтира Изборния кодекс въпреки настоятелните искания на протестиращите. Според Искра Фидосова нямало време да се правят пак изборните правила, пише „Преса“.

„Защо искат от нас да работим по 24 часа, това не е ли диктатура на пролетариата?“, възмути се шефът на групата Красимир Велчев.

Депутатите от ГЕРБ се ослушват за исканията на недоволните и твърдят, че има по-важни задачи за решаване до края на този парламент. Истината е, че ако Борисов им нареди да чуят гласа на улицата – те ще работят денонощно, твърди изданието.

Някак си ГЕРБ, партия, която „вярва в християндемократическите принципи, така пише на сайта им, започна да се опълчва срещу „анархията“ на улицата, без самите и представители да разбират, че става дума за почти едно и също нещо – анархистът е християндемократ в кожена куртка.

Освен партията  на Борисов против промените са и БСП и ДПС. Според тях това е все едно да отвориш кутията на Пандора.

Въпреки че протестиращите опънаха палатки пред парламента с искания за ремонт на Изборния кодекс, ГЕРБ няма да го направи.  Велчев е категоричен, че сегашните промени са гласувани след среща с европейските посланици и пълен консенсус между партиите в парламента. В правната комисия нямаше нито един против, когато го приехме, напомни той.

Християндемократически, либерални и социалистически „права“. Коректният анализ на тази дума довежда до заключението, че вие имате толкова права, колкото можете да вземете със сила. Останалото е да приемете желаното за действително.

Истината е безсмислено понятие. Повечето хора съобщават за истини онези лъжи, с които са си свикнали.

Правителството си отиде, защото някой е взел пари за изборната си кампания, но в замяна ги урежда като монополисти.Те се надяваха на „буря в чаша вода“, но хората са потресени от бездушието на политиците и затова ги изненадаха.

„10% ЩАСТИЕ ПЛЮС 10-те искания на протестиращите граждани!“ – пише гневен гражданин в Интернет.

“Президентът на РБ да поиска от Народното събрание Декларация за подкрепа и съгласие за изпълнение на следните 10 предложения от протестиращите граждани: 10% плюс за доходите, като компенсация на увеличението на ток-вода- топло разходите, чрез увеличаване на държавния дълг, както е в целия културен свят (без сиромахомилски дянковщини). Така РБ няма да бъде първа по без бюджетен дефицит (прощавай Евро!), но няма да е и последна по доходи на гражданите.

1. 10% увеличение на минималната заплата (340 лв.) и 10% увеличение на ниските заплати (до 500 лв.) от 1 юли 2013. Така ще се изравним с Косово, Румъния и Сърбия.

2. 10% ново увеличение на всички пенсии (и 10% повишаване на прага) от 1 юли 2013. „Швейцарското правило“ да стане задължително за ежегодно компенсиране на пенсиите.

3. 10% намаляване на безработицата чрез финансиране ...

Публикувана на 03/06/13 23:04 http://e-vestnik.bg/17044/kutiyata-na-pandora/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване