03/06/13 08:54
(http://www.klassa.bg/)

САЩ и Япония вадят колите от свободната търговия

Токио и Вашингтон се споразумяха да извадят за срок между 5 и 10 години освобождаването от вносни мита на производството на автомобилната промишленост от подготвяния план за сключване на транстихоокеански пакт за партньорство (ТПП), който ще създаде зона за свободна търговия между Япония и САЩ, съобщи в. "Майничи".

Двете държави са постигнали принципна договорка САЩ да запазят митата за внос на автомобили – 2,5% за превоз на пътници и 25% на камиони – най-малко за между 5 и 10 г. Президентът Барак Обама определи ТПП за ключов елемент в неговия т. нар. завой към Азия. Според стопанина на Белия дом подготвяното споразумение ще стимулира икономическия растеж и ще определи ясни правила, които ще ръководят търговията в региона, който влючва голяма част от Източна Азия, както и някои страни на американския континент. Участието на САЩ и Япония, двете водещи икономики в света, означава, че пактът ще обхване общо около 40% от световната икономика. Американският автомобилен сектор, обаче, се противопостави на влизането на Япония с довода, че Токио поддържа безмитни бариери за колите, поради което сделката би дала на японските автопроизводители неограничен достъп до американския пазар, без да им разреши аналогични изгоди. Японското селскостопанско лоби също е против поради опасения, че безпрецедентната външна конкуренция ще съсипе дребния фермерски сектор и ще доведе до фалит селските общности.
Очаква се на 13 март японският премиер Шиндзо Абе да обяви стартирането на преговори от страна на Токио за присъединяване към ТПП.















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване