03/09/13 08:01
(http://e-vestnik.bg/)

“Арабската пролет” и Катар: финансова експанзия в търсене на катарзис

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

“Арабската пролет” ориентира някои близкоизточни режими към поведенчески модел, съобразен с нейните предизвикателства. Притежателите на свободни финансови средства, най-вече Саудитска Арабия и Катар, укрепват с парите си вътрешните опори на управляващите режими.

Такъв подход виждаме в действията на Рияд. Откакто започна “арабската пролет”, саудитската династия бе принудена да похарчи над 130 милиарда долара за вътрешни цели - потискане на опозицията, осигуряване на подкрепа от религиозните институции, социално развитие.

Огромните средства, харчени от арабските монархии в Персийския залив, обаче не отиват само за вътрешни цели. Анализатори говорят за “финансова експанзия” - повишена активност на световните пазари, от страна на Катар.

Експанзията на катарския капитал в чужбина е тъй внушителна и разностранна, че емирството е добило в експертните среди трайния имидж на “джудже с амбиции на гигант”.

Катар бе и все още е замесен в остри регионални проблеми от Северна Африка до Пакистан. Без да разполага с вътрешни човешки ресурси, собствена военна мощ и диверсифицирана икономика, Катар си пробива път за експанзия навън, използвайки финансов капитал. Целта е да намери опора, осигуряваща вътрешна стабилност на управляващия режим.

Основните доходи на “джуджето с гигантски амбиции” идват от продажба на втечнен природен газ (ВПГ) по външните пазари, също и от инвестиционни фондове. Последните се множат завидно редовно, вероятно в стремеж да не изостават от натрупването на огромни средства чрез продажба на ВПГ - финанси, влагани от управляващата в Катар династия Ал Тани в обещаващи активи в чужбина.

Неотдавна се появи нов подобен фонд. През февруари световните медии съобщиха, че е създадена инвестиционна компания под името Doha Global Investment Company с активи от 12 милиарда долара. Половината от този фонд ще е собственост на държавата, другата - на частния сектор. Целите са издържани в обичайния регистър: издирване на възможности за инвестиции във всички сектори на икономиката и във всички държави по света.

Нестабилната ситуация на световния пазар за енергийни ресурси е причина Катар да развива още повече инвестиционната си дейност в Близкия изток и далеч извън пределите му. Според анализатори разработката на петролни и газови находища ще отнеме на Катар възможността да демонстрира високи темпове на икономическо развитие. Правителството прогнозира, че през текущата година БВП ще нарасне с 5,5 на сто; миналогодишният растеж обаче достигна 10,7 процента.

Приоритетна насока във финансовата експанзия на Катар, белязана с арабско-ислямска солидарност, е насочването на кредити и инвестиции към най-голямата страна от арабския свят - Египет. Създавайки нови инвестиционни фондове, изкупуващи по-специално дялове от сектора “лукс” и футболни клубове с разпознаваеми имена, Катар не забравя да протяга ръка за помощ на арабските си партньори.

Тази помощ се колебае в доста широки граници: от 250 милиона долара - сумата, “докарана” преди месеци в ивицата Газа лично от катарския емир Хамад бин Халифа Ал Тани (на 23 октомври 2012 г.), до обещаните многомилиардни инвестиции в египетската икономика, обхваната от системна криза.

Катарското правителство заяви, че ще вложи в икономиката на Египет 23 милиарда долара на сегашния етап и още 18 милиарда в близките 5 години. Средствата ще бъдат изразходвани главно за развитие на туристическия отрасъл и пазара на недвижими имоти в Египет.

Доколкото главният външен спонсор на египетската икономика - САЩ, от 1979 г. отпускат на Кайро средно по 2 милиарда долара годишна помощ (включително 1,3 милиарда за военни нужди), обемът на бъдещите катарски инвестиции в “страната на пирамидите” е внушителен и сравним ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване