03/09/13 08:00
(http://e-vestnik.bg/)

НАТО оставя неразбория в Централна Азия

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

При все че САЩ, начело на коалицията на НАТО, смятат да се измъкнат от войната в Афганистан до края на следващата година, самият Афганистан няма да се умиротвори, нито пък съседите му. В Пакистан на изток, например, миналата година тероризмът и верското насилие взеха повече цивилни жертви, отколкото в Афганистан.Петте централноазиатски бивши съветски републики на север също са изправени пред нестабилност. Процесът по приключване на натовската война може да влоши нещата, тъй като големите сили отново се месят в района.

Войната е част от проблема. Насилието, религиозният екстремизъм и подпомаганата от местните командири търговия с наркотици, които тя благоприятства, не зачитат граници, особено когато те са до голяма степен теоретични, като тази между Афганистан и Таджикистан. Етническото родство с афганистанските малцинства също от дълго време въвлича таджики и узбеки в афганистанските граждански войни.

Трудно е да се прецени мащабът на заплахата от ислямисткия екстремизъм в Централна Азия. Светските диктатори имат интерес да я преувеличават. За някои обаче усещането за уязвимост е съвсем реално, а диктаторските методи могат да се радикализират. Дори без хаоса южно от тях, останалите държави с имена, завършващи на “-стан”, изглеждат разклатени.

Таджикистан е най-близо до статута на провалила се държава. Позициите на президента Емомали Рахмон са отслабени в някои райони, където местни военачалници “командват парада”. Киргизстан, който се опита да прекъсне цикъла на едноличното авторитарно управление, изпадна в разединение и хаос, сменяйки за четири години пет правителства. Туркменистан е затворен и непредвидим, управлявано от 2006 г. от Гурбангули Бердимухамедов - деспот, който изглежда възнамерява да съперничи по нарцистично умопомрачение на предшественика си “Туркменбаши”.

Узбекистан, като всяка жестока автокрация, може да се похвали с известна стабилност, което поне гарантира силен централизиран контрол върху силите за сигурност. Но диктаторът Ислам Каримов, управляващ от разпадането на Съветския съюз, е 75-годишен, а дъщеря му - негова потенциална приемничка - е ненавиждана.

Дори богатият и най-разумно управляван от петте страни Казахстан, който е и най-слабо заразен от болестите на Афганистан, ще трябва един ден да преговаря за преход от управлението на лидера от съветско време Нурсултан Назарбаев.

Перспективите са още по-мрачни поради слабите връзки между петте държави. Узбекистан смята себе си за лидер в района. За такъв се има и Казахстан, също като Русия, която не забравя съветската си хегемония. Особено опасно е съперничеството между Узбекистан и всяка от двете страни - Киргизстан и Таджикистан.

Трите си оспорват територията на долината Фергана. Узбекистан се тревожи и от плановете на Таджикистан и Киргизстан да строят язовири в горното течение на негови реки. Ислам Каримов обича да прекъсва газови доставки и да затваря границите и с двете си съседки, задълбочавайки социалното и етническото напрежение в тези най-бедни държави в района.

Именно през това политическо минно поле НАТО се надява да изведе повечето от своите военнослужещи и голяма част от въоръжението от Афганистан. Изходът на алианса минава пред т.нар. Северна мрежа от пътища и железопътни линии през Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Русия и Латвия или Азербайджан, използвана от началото на 2009 г. за прекарване на товари до Афганистан.

Използването на мрежата е два пъти по-скъпо от преминаването през Пакистан и Хайберския проход. Само че Пакистан е труден съюзник и на моменти отказваше на НАТО да ползва трасето. Така централноазиатските страни се сдобиха с възможността да си поделят сумата от може би 500 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване