03/12/13 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Защото делото “Магнитски” има значение дори за прагматичните инвеститори

в. Файненшъл таймс

Сергей Магнитски. Снимка: от тв екрана

По любопитно съвпадение в Русия съдят мъртъв човек на 60-годишнината от смъртта на Сталин. Само няколко дни след възпоменанието за съветския лидер, трябва да започне процесът срещу Сергей Магнитски, адвоката, който почина в московски затвор, след като бе обвинил официални лица в измама*.

Този процес преобръща правото по начин, който даже безмилостният грузинец не е опитвал. Но Сталин би оценил високо тази идея: подобно на неговите показни процеси, тя е демонстрация на сила, а не на правосъдие. Мнозина чуждестранни инвеститори ще кажат, че това няма нищо общо с тях. Те грешат. Има. И наистина руските прокурори са създали пряка връзка с инвестиционния свят, обявявайки за съобвиняем на Магнитски, неговия бивш клиент Бил Браудър, мениджър на базиран във Великобритания американски инвестиционен фон, който на времето беше беше най-големият инвеститор в Русия.

Проблемите на Браудър започнаха, когато той отправи критики към ръководството на държавния газов монополист “Газпром”. На него му бе забранено да влиза в Русия и стана обект на разследване от служители на вътрешното министерство, които той и Магнитски след това обвиниха в съучастие в данъчна измама за 230 милиона долара.

Магнитски бе арестуван и подложен на натиск да оттегли обвиненията си, което той отказа да направи и умря в затвора. След това семейството му бе потресено, когато узна, че покойният юрист е обвинен в неплащане на данъци за 2001-2002 година. Браудър бе определен за съобвиняем по това дело, което ще се води въпреки отсъствието на двамата подсъдими. В добавка към юридическата заплетеност тази седмица Браудър бе обвинен и в незаконно придобиване през 2004 г. на акции на “Газпром” на стойност 70 млн. долара.

Това би ли се случило с другиго? Не, казват спекулантите с акции в Русия. Браудър беше удивително настойчив в нападките си и пренебрегна предупрежденията да се откаже. Той, подобно на повечето други инвеститори, е знаел, че в Русия няма равенство пред закона. Трябва да го е знаел по-добре. И не е трябвало да оставя своя руски адвокат на грижовното милосърдие на властите.

Всеки който инвестира в Русия, казват спекулантите (които се надяват акциите да се качват), трябва да приеме страната такава, каквато е - несъвършено място, където чужденците трябва да действат предпазливо и изобщо да не съветват публично богатите и силните, без те не желаят това. Което Браудър правеше с “Газпром”.

Когато икономиката се модернизира и наследството от съветското управление отмре, казват спекулантите оптимисти, Русия ще стане по-правова страна. Междувременно Русия трябва да се развива и могат да се направят пари, като й се оказва всякаква помощ.

Но спекулантите песимисти, тоест тези които очакват спад в акциите, казват не. Според тях Браудър просто е вършел работата си като активен мениджър на компанията “Хермитидж кепитъл”. Той е имал основание да очаква защита от закона както за себе си, така и за хората, с които е работел, включително Магнитски.

Ако Русия иска да се модернизира и развива, както твърдят спекулантите оптимисти, чуждестранните инвеститори трябва да изиграят своята роля в натиска за промяна както на ниво компании, така и на ниво държава. Във всеки случай даже и ако Магнитски и Браудър са нарушили закона (което Браудър отрича), адвокатът нямаше да почине в затвора. Неговите роднини твърдят, че той е бил малтретиран и не му е оказвана медицинска помощ.

Какъв е изводът? Чуждестранните инвеститори, които искат да правят бизнес в Русия въпреки сянката, хвърлена от този трагичен случай, могат да си извлекат важни поуки.

Първо, имаш шанс да победиш само в предизвикани битки. Давид срещу Голиат е изключение, както установи Браудър на своя гръб.

После, бъди сигурен, че бизнесът ти е постоянно в рамките на закона. Случаят с Браудър ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване