03/14/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър - в триъгълника на Атина, Брюксел и Москва

Руско издателство в Лимасол. Снимка: фирмен сайт

Последните щрихи от рамката на очакваното кредитно споразумение за Кипър изглежда ще бъдат очертани в триъгълника Атина, Брюксел, Москва.

Никозия полага усилия в тази насока, които са на много равнища и които целят в близките дни да се стигне до такова споразумение.

В Атина под лупа минават всички детайли, свързани с процесите в банковия сектор на Кипър например, сливането на банката на Кипър с Народната банка и тяхната рекапитализация чрез спасителния пакет за Гърция.

Изчисленията показват, че точно тази рекапитализация би могла да намали поне с два милиарда евро размера на гръцката помощ. Атина проучва възможността да поеме част от рекапитализацията на кипърските банки в Гърция.

В същото време на друго ниво се очаква кипърският финансов министър да бъде в Москва идната седмица с цел сключване на нов и за разсрочване на съществуващия заем.

Русия пое ангажимент да участва в международната финансова помощ за Кипър. Москва даде обещанието, че Русия е готова да даде своя принос заедно с Тройката международни кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ , за да може Никозия да се справи с проблемите във финансовия сектор.

През 2011 г. Москва отпусна на Кипър заем в размер на 2,5 милиарда евро. Погасяването на кредита изтича през 2016 г. Кипърските власти искат срокът за погасяване да бъде удължен до 2021 г., като изплащането на лихвите да започне през 2018 г.

Миналата година Никозия поиска нов кредит от Русия в размер на 5 милиарда евро преди да прибегне до европейския механизъм за финансова подкрепа.

В Никозия доминира схващането, че точно този подход в съчетание с новите мерки, на които се разчита да доведат до орязване на разходи и до нарастване на приходите в държавата като например приватизацията на полудържавните предприятия в Кипър , ще ограничи публичния дълг на острова до устойчиви нива.

Не бива да се забравя, че всичко това обаче става със съгласието и съдействието на Брюксел и съвсем естествено - на германците.

В германския лагер вече се открояват изявления по-малко негативни, от една страна, и косвено по-позитивни, като например, изказването на Михаел Майстер, смятан за много близък до канцлера Ангела Меркел.

Майстер, (който е заместник-председателят на Християндемократическия съюз (ХДС), ясно се произнесе, че Берлин вече не счита за необходимо Международният валутен фонд да участва в кредитното споразумение за Кипър.

Преди него, макар че информацията бе предадена от Ройтерс, но не бе потвърдена от германска страна, финансовият министър Волфганг Шойбле не изключи вероятността германският парламент да излезе с решение по меморандума за спасителния пакет за Кипър още идната седмица.

Проблемите на Кипър и в частност икономиката на острова и отношенията му с Турция бяха изложени тази седмица и по време на разговорите на външния министър Йоанис Касулидис в Страсбург.

Никозия държи да се знае нейната позиция по отношение на икономическата криза, пред която са изправени страните от европейския юг и по-конкретно Кипър, и иска да има думата при съставянето на доклада за напредъка на Турция по пътя й към ЕС.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване