03/17/13 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Бъсеску се страхува от българския сценарий

Осведомителните агенции цитират извадки от речта в парламента на президента на Румъния Траян Бъсеску. Той стовари критиката си върху лидерите на всички политически партии, които, според него, компрометират курса на властта към интегриране с Европейския съюз.
„Антиевропейските и антизападни изказвания ни връщат назад. Необходимо е народът да вярва, че единственият път на страната е на Запад” – патетично произнесе президентът. А ръководителят на неговата администрация предупреди, че „на фона на геополитическото напрежение в Източна Европа се наблюдава процес на „съветизация”. Сега Румъния следва да бъде колкото се може по-близо до западните партньори”.

Какво става в Букурещ? Ето мнението на директора на Института за политически изследвания Сергей Марков:

- Това е истерия, свързана с това, че ръководството на Румъния се страхува от развитие на събитията по българския сценарий, когато измъчени от понижаването на жизненото равнище хора излизат по улиците, а след това властта се сменя. При българите това стана по причина на високите цени за ток, каквото можеше да се избегне с продължаване на контракта с "Росатом" по доизграждането на АЕЦ "Белене". Но политическата предвзетост на българските власти по отношение на Русия не остави на населението тази възможност. Същите настроения се култивират днес и в Румъния. Русофобията придобива там формите на истерия, която се изплисква в строги наредби да не се критикува евроинтеграцията и да се държи ориентация само на Запад.

Тези призиви прозвучаха странно на фона на последното решение на официален Брюксел, който за пореден път отказа на Румъния и България присъединяване към Шенгенската зона. Що се отнася до еврозоната, както каза самият Бъсеску, дори и през 2015 година Румъния няма да получи членство. Подлага се на съмнение и самото пребиваване на тези две страни в Европейския съюз. Министърът на външните работи на Финландия Пайви Расанен нарече тяхното присъединяване към Европейския съюз „прибързано”.

Сергей Марков продължава:

- Румъния влезе в Европейския съюз като че ли „с кредит на доверие”, но не бърза да си плаща дълговете. А това дразни европейските политици. Същото се отнася и до неговите планове за аншлус на Молдова. Президентът упорито се дистанцира от последните, но фактите говорят сами за себе си. „Априлската революция” в Молдова през 2009 година, разгромът на сградите на администрацията на президента и на парламента, т.е. този всъщност опит за държавен преврат явно е инспириран от румънските специални служби. А какво струва историческата реторика на Бъсеску! Мисля, че не само в Русия, но и в Европейския съюз на мнозина им се стори за чудовищно неговото одобрение на действията на военния престъпник маршал Антонеску. А у нас това се възприема като фактическо оправдание на нацистката агресия против СССР.

Румънските власти, според нашия експерт, навсякъде виждат „руска заплаха”. Те вече не различават съвременна Русия и бившия СССР. И затова плашат с тезата на Хилъри Клинтън за „съветизация на Източна Европа”. Няма никаква съветизация, смята Марков, с нея плашат за да захладят желанието на отделни страни да изграждат взаимно изгодни и добросъседски отношения с Русия.


















Гаяне Ханова


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване