03/17/13 20:10
(http://www.klassa.bg/)

Сондата „Месинджър” ще остане в орбита около Меркурий, докато НАСА не вземе решение за съдбата й

Сондата на НАСА „Месинджър”, чиято двугодишна мисия в орбита около Меркурий официално завършва днес, ще продължи работа в нормален режим, докато ръководството на НАСА не вземе решение за продължаване или прекратяване на проекта. Това съобщи мениджърът на проекта Хелън Уинтърс, цитирана от РИА Новости.
„Месинджър” достигна орбитата около Меркурий през март 2011 г., с което стана първият в историята изкуствен спътник на тази планета. Към момента сондата завърши картографирането на цялата повърхността и създаде първата пълна карта на най-близката планета до Слънцето. Изследователите по-рано се обърнаха към НАСА с молба да удължат с още две години мисията на сондата, която може да бъде прекратена заради отсъствието на средства. Уинтърс отбеляза, че след завършването на мисията си „Месинджър” в крайна сметка ще падне на Меркурий, основно заради гравитационното въздействие на Слънцето, което влияе силно върху орбитата на апарата. Докато на борда на сондата все още има гориво, учените могат да коригират орбитата й и да отсрочат падането.














РИА Новости

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване