03/19/13 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Кюрдите между острова, планините и столицата

Лидерът на кюрдите в Кандил Мурат Карайълан. Снимка: хабер

Освобождаването на осем турски официални представители, държани за заложници 19 месеца от Кюрдската работническа партия (ПКК), предизвика не само облекчение за семействата им, но също така е най-конкретната стъпка досега в процеса за постигане на мир. Кадрите с емоционалните родители, прегръщащи силно синовете си, които се излъчваха постоянно, послужиха за допълнително уверяване на обществото, че преговорите действително ще бъдат плодотворни.

В обръщението си към шведския парламент в Стокхолм турският президент Абдуллах Гюл също изрази облекчение от развитието на ситуацията и подчерта значението на новия подход към кюрдите. Той имаше предвид, че диалогът не трябва повече да включва оръжие, ако политиката бъде нормализирана. Посещението на Гюл в Швеция разкри изключително важната връзка между процеса и фундаменталната политическа реформа, както и необратимата насока на Турция към членство в ЕС.

Посещението се състоя след неочаквана среща между Гюл и лидера на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, по време на която вторият е поставил под въпрос законността на преговорите между държавата и лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който се намира в затвора. След срещата Кълъчдароглу не е имал да каже нещо конкретно за това къде стои самата му партия в рамките на процеса. Едно нещо е ясно: колкото по-задълбочен и по-продуктивен е процесът, толкова по-слаба и разклатена ще бъде основната опозиционна формация. За НРП, която предизвикателно продължава да изпраща една след друга “приятелски делегации” при Башар ал Асад, докато остава безучастна при мирните преговори на остров Имралъ, възникна сериозен проблем, който дори може още повече да се задълбочи.

Никой не може да отрече, че основното споразумение, постигнато между премиера Реджеп Тайип Ердоган и Йоджалан, е да се действа за постигане на решение в контекста на демократизация, промяна на парадигмите на републиката и предоставяне на права и свободи. Само времето обаче ще разкрие детайлите. След освобождаването на пленниците като първа мярка за изграждане на доверие, сега е време парламентът да приеме четвъртия пакет с реформи, вече окачествен от повечето от нас като “недостатъчен, но въпреки това прогресивен”. Трета делегация от Партията за мир и демокрация (ПМД) ще занесе на Йоджалан отговорите от фракциите на ПКК, сред които военните клонове, и ако всичко върви добре, още тази седмица ще станем свидетели на едностранно прекратяване на огъня, последвано от изтегляне на бунтовниците.

Отсега нататък авторитетът на Йоджалан, който в момента е признат от държавата, ще бъде подложен на сериозен тест. Ще бъде ли в състояние да направи това? Турските медии представят курса на събитията като положителен за Анкара, но Йоджалан знае, че ще трябва да убеди въоръжените флангове и кюрдските избиратели на ПМД, че той не ги “продава”.

Какво ще трябва да направи Анкара, за да съдейства и тя за убеждаването на кюрдите да подкрепят мирното решение?

Ще бъде от полза да прочетем записките на Дидем Колинсуърт, експерт по Турция в Международната кризисна група, която участва в конференция в Швейцария, пред която кюрдите, изразяващи предпазливо симпатиите си към ПКК, са изразили очакванията си. При преглеждане на бележките й по-скоро става ясно, че общото настроение на кюрдите е за намиране на решение, че е правилна преценката на правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за желанието на Йоджалан за прекратяване на борбата, макар че той не е в състояние да накара всеки от ПКК да се подчинява на нарежданията му, както и че много ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване