03/21/13 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Кипър се отказа окончателно от данъка върху депозитите, създава инвестиционен фонд


Вариантът за облагане с еднократен данък на депозитите в банките в Кипър е отпаднал напълно, съобщи ВВС. Затова президентът на Кипър Никос Анастасиадис е предложил създаването на солидарен инвестиционен фонд. Предполага се, че средствата ще бъдат събрани от различни източници, включително пенсионните фондове, държавните активи и дори от кипърската църква.

С инвестиционния фонд островната държава ще финансира участието си в европейския спасителен план, съобщи говорителят на правителството след заседание, на което бяха обсъдени възможностите на страната да осигури необходимите около 6 млрд. евро. По думите на управителя на централната банка на Кипър Паникос Деметриадес, правителството ще е готово с необходимите мерки до 25 март. Друга възможност за набирането на необходимата сума за солидарния фонд е емитиране на облигации, обезпечени с енергийните ресурси на страната.

Българските частни и юридически лица, но без банките, имат депозити на обща сума около 100 милиона евро в кипърските банки. Това показва статистиката на Европейската централна банка, съобщи БТА. Общо на влогове в кипърски банки се държат 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда са на банки, а останалите 69,6 милиарда – на други частни или физически лица.

Малко повече от половината сума, или 56,6 милиарда евро, е притежание на кипърски граждани. Депозитите под 20 хил. евро представляват 27% от всички депозити. Депозитите под 100 хил. евро са 19%. Вложенията под 500 хил. евро са 12% от общата маса на вложенията в банките, а тези над 500 хил. евро са 42% от всички депозити.

От останалите страни-членки на ЕС гърците държат най-много пари в кипърските трезори – 4,7 милиарда евро, следвани от британците – около 2 милиарда. Румънски физически и юридически лица (без банки), подобно на българските, имат общо 100 милиона евро в кипърски банки. На първо място по този показател в ЕС убедително са гърците с 4.7 милиарда евро, следвани от британците с 2 милиарда евро.

Сред останалите чужденци най-големи депозити имат руски банки и граждани. Тяхната сума, според различните източници, достига около 35 милиарда евро
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване