03/28/13 21:08
(http://www.klassa.bg/)

Буруджиева: Посолството на САЩ не е поръчвало въпроси за електорални нагласи

Американското посолство не е поръчвало въпроси за електорални нагласи. Това заяви пред bTV политологът Татяна Буруджиева в коментар на скандалното изследване на Мира Радева, според което партия ГЕРБ би спечелила вота с 30%, при 16% за БСП. Тези резултати се разминават драстично с други проучвания, които дават приблизително изравнени шансове на двете партии с превес на ГЕРБ между 3-5 процента.

Буруджиева съобщи, че в отговора на посолството се посочва за поръчано изследване, но без тези въпроси.
Американските посолства по света поръчват социологически проучвания, за да добият по-добра представа за отношението на местните граждани към въпроси, отнасящи се до двустранното сътрудничество. Резултатите, които засягат електоралните нагласи, не са част от проучването, поръчано от посолството, цитира пълния отговор даден от посолството на САЩ Буруджиева.
Когато имаш едни данни или ги оповестяваш или не, не може със седмици да бавиш, каза Буруджиева. Тя призова хората да гледат на социологията като сериозна наука.
Не смея да гадая как са се получили нещата, това е информацията, която дават, заяви Буруджиева.
Според мен има някакъв проблем с поръчителите на изследването, за да се появяват по този начин данните. Говорим за мистично изследване от социологическа гледна точка, такива неща не се представят", добави тя.
Според социоложката Румяна Бъчварова историята с резултати от проучванията не е политически скандал.
Крайно време е да спрем да говорим за социолозите, а за информация в общественото пространство, каза тя. Гражданите имат право да знаят какви са обществените нагласи. Право на партиите е да имат проучвания, да работят с тази информация, каза Бъчварова, която заяви, че не е виждала суровите данни, но че има голяма динамика в обществените нагласи.
Според нея динамиката в обществените настроения е толкова голяма през последния месец, че това би могло да даде отражение в данните на социологическите проучвания в зависимост от това в кой ден са направени. Възможно е да има големи различия в резултата, на изборите става ясно кой е познал, добави Бъчварова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване