03/28/13 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Първата дама на Китай изгрява на политическата сцена

Асошиейтед прес

Пън Лиюан. Снимка: от тв екрана

Бляскавата нова първа дама на Китай Пън Лиюан се превърна в дипломатическа звезда, очаровайки публиката и представяйки се в съвсем различна светлина от своите незабележими предшественички по време на първото си официално посещение в чужбина.

Пън зае видно място в репортажите на китайските медии в неделя, посветени на посещението на съпруга й Си Цзинпин в Русия - първата негова визита, откакто той пое президентския пост в началото на месеца.

Известна изпълнителка, показвана по държавната телевизия, Пън присъства на програма от песни и танци в художествено училище за сценични изкуства, но не участва лично, както писаха предварително някои медии. Двойката пристигна в Танзания в неделя; пътуването й включваше също така спирки в Южна Африка и Конго.

Една международно известна първа дама може да допринесе за смекчаване на представата за Китай в света като за понякога груб играч и да помогне в неуспешните засега усилия на комунистическата държава да спечели на своя страна глобалното обществено мнение.

В същото време тя може да повиши популярността на новото ръководство в момент, когато гражданите се чувстват все повече отчуждени и им е дотегнало от корупцията и царствените превземки на управляващата класа.

В последни години съпругите на китайските лидери по традиция оставаха незабелязвани в страната си и не привличаха почти никакво внимание, когато придружаваха съпрузите си при държавни посещения.

Отчасти тази практика се дължеше на негативната реакция към съпругата на Мао Дзедун, Цзян Цин, която бе широко презирана и по-късно осъдена на затвор заради ролята си на лидер на радикалната “Банда на четиримата”, която безмилостно преследваше политически опоненти по време на опустошителната Културна революция (1966 -1976 г.)

Съпругата на наскоро оттеглилия се премиер Вън Цзябао, Чжан Пейли, стана известна благодарение на ролята си в китайската търговия със скъпоценни камъни и никога не бе виждана със съпруга си на обществени места.

Междувременно кариерата на един от най-амбициозните китайски политици Бо Силай бе съсипана по впечатляващ начин миналата година от участието на съпругата му в убийството на британски бизнесмен, което предизвика най-ужасния политически скандал в страната от години.

Поначало жените упражняват относително малко влияние на върха на китайската властова структура и в 25-членното Политбюро - ръководния орган на управляващата Комунистическа партия, има само две дами.

Появата на Пън под светлините на прожекторите изглежда е продължение на собствената увереност на Си, докато утвърждава контрола си върху властта и се мъчи да осигури на Китай по-изтъкната роля в международните дела, каза Стийв Цан, директор на Китайския политически институт към университета в Нотингам във Великобритания. Опитът й като певица и сценичен изпълнител предлага перфектната подготовка за подобен тип роля, каза още той.

“Пън излъчва определена уравновесеност и увереност, които Си сам притежава и той няма нужда да се тревожи какво другите (политици) могат да си помислят за нея”, каза Цан.

Снимката на Пън се появи в китайските списания през уикенда, показвайки я как слиза под ръка със Си от самолета на летището в Москва в петък. Посещението й в училището за сценични изкуства бе отразено в неделната централна емисия новини на китайската телевизия и в националните всекидневници.

Популярният таблоид “Пекински новини” публикува на цяла страница съобщения за външния вид на Пън заедно с нейна снимка как пристига за реч на Си, облечена в елегантна копринена туника и пола в китайски стил.

“В ролята си на първа дама по време на тази визита в чужбина Пън Лиюан е олицетворение на меката сила на Китай”, цитира вестникът Ван Фан, ръководител на Института по международни отношения към Китайския университет за чуждестранни отношения. “Като певица, изкуствовед и дългогодишен защитник на борбата с бедността и други каузи Пън има отличен обществен имидж.”

По-голямата част от медийното отразяване визираше нейния ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване