03/29/13 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Китайският елит затяга коланите при новия президент

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

През четирите месеца, откакто беше определен за върховен лидер на Китай, президентът Си Цзинпин налага режим на икономии върху известните с охолния си живот държавни служители, висши военни и провинциални партийни шефове.

Животът на могъщите правителствени служители в Китай придобива друг облик - пътуване по няколко човека в кола, ползване на бюфети на самообслужване, ръчни часовници родно производство.

Предупреждавайки, че корупцията и лакомията заплашват да провалят управляващите комунисти, Си нарежда да се сложи край на пищните банкети, финансирани с парите на данъкоплатците, и практиката на подкупите.

Въпреки че властта на китайския елит остава неоспорена, символите на тази власт изчезват от полезрението. Няма ги - засега - церемониите с прясно откъснати цветя и червени килими, с които обикновено се посрещаха гостуващи висши служители. Офицерите от армията, които пристигнаха този месец в Пекин за сесията на китайския парламент, бяха инструктирани да споделят хотелските си стаи и да си носят собствени тоалетни принадлежности.

Миналата седмица дисциплинарен орган уволни шестима функционери, включително районен партиен шеф, похарчили 63 000 долара, за да забавляват 80 свои колеги на морски курорт, и областен служител, отбелязал откриването на нова административна сграда с пиршество, на което били поканени 290 човека.

След като миналата година беше белязана от скандал, довел до отстраняването на члена на Политбюро Бо Силай, и множество съобщения за широко разпространена корупция сред служителите, Си подема кампания, която изглежда има за цел да ограничи най-крещящите случаи на демонстрация на богатство от страна на властниците. Той обаче не прави кой знае какво за справяне с концентрацията на пари и власт в направляваната от държавата китайска икономика, позволяваща на голяма част от хората от елита на страната и техните многобройни роднини да трупат огромни богатства.

Анализатори отбелязват, че предприемането дори на умерена първа крачка към намаляване на корупцията - като предложението висшите служители да бъдат задължени да обявяват публично финансовото си състояние - изглежда е блокирано, което подчертава съпротивата на елита срещу истинската промяна.

Все пак Си привлече внимание и получи известни похвали за издаденото от него ръководство от осем точки за поведението на служителите.

Засега жертвите на кампанията за икономии са предимно доставчиците на охолен живот: организатори на банкети, търговци с деликатеси, петзвездни хотели, производители на скъпи цигари. Ефектът от тази политика достига всички кътчета на икономиката. Продажбите на самолетни билети за първа класа са намалели с 10 процента през последните месеци, а търговците с луксозни стоки са регистрирали понижение на продажбите от 20-30 процента.

По данни на асоциацията на ресторантьорите 60 процента от ресторантите, включени в проучване миналия месец, са отчели спад на резервациите, като спонсорираните от правителството банкети са намалели с една трета в сравнение със същия период на миналата година.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване