04/02/13 07:11
(http://www.klassa.bg/)

Мадуро съхранява преднината си пред Каприлес

Изпълняващият временно длъжността президент на Венецуела Николас Мадуро запазва преднината си пред опозиционния кандидат Енрике Каприлес, сочат последните социологически проучвания.

По-малко от две седмици преди президентските избори, назначени за 14 април, Мадуро има подкрепата на 55,3% от избирателите, докато за Каприлес към днешна дата биха гласували 44,7%. Ако резултатите бъдат възпроизведени и в деня на изборите, това ще означава, че Мадуро ще бъде избран за президент още на първи тур.

Проучването вещае и засилена избирателна активност сред електората. 74% от интервюираните са заявили, че изборите са важни за страната. Над 20% обаче не проявяват особен интерес към битката между Мадуро и Каприлес. Според наблюдателите причината за това е, че и двамата кандидати са леко втръснали на аудиторията.

Мадуро, който е бивш автобусен шофьор, а впоследствие синдикален лидер, бе вицепрезидент при Уго Чавес, починал от рак на 2 март. Каприлес се кандидатира за президент за втори път през последната половин година. На изборите през октомври 2012 г. губернаторът на щата Миранда бе победен от Чавес в 22 от общо 24 щата.

Платформите на двамата кандидати са на двата полюса. Мадуро заяви, че ще продължи политика на починалия Чавес - национализация, частично планова икономика, близки отношения с Русия, Иран и Китай. Представителят на средната буржоазия Каприлес иска свободен пазар, неприкосновеност на частната собственост и възстановяване връзките със САЩ.


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване