04/03/13 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Да възложим работата на ДКЕВР на прокуратурата

Реално у нас регулатор няма. това стана ясно от констатациите на прокурорската проверка върху дейността на ЕРП-тата и НЕК. Дейността и на двата вида компании подлежат на регулация именно от ДКЕВР. Както и на някои други.
Въпросът е, че комисарите, в чиято дейност влиза както определянето на енергийните цени на всеки регулаторен период, така и контролът за изпълнението на взетите решения, всъщност не са правили нищо друго, освен да си получават високите заплати и да дават веднъж седмично пресконференции, на които да обясняват "научно" причините за бездействието си.
Според магистратите комисарите са признавали кажи-речи всички разходи на ЕРП- та, които после влизат в новите цени. За илюстрация може да се посочи следния хипотетичен, а може би и не чак толкова хипотетичен пример: според комисарите разходът за командироване на багер примерно от Австрия за ремонт на трафопост в София е абсолютно присъщ за дейността на съответното ЕРП. Той обаче многократно превъзхожда като размер хипотезата, че най-обикновен, дори "аутсорсван" български багер, може да свърши същата работа, при това на пет пъти по-ниска цена. Само че в цената на тока за българина влиза разхода за австрийския багер, барабар с пътните му разноски, при това планиран година напред.
Никой ни бива да си мисли, че някой от комисарите си прави труда да види какви са действителните разходи на въпросния багер, фадрома или каквото е там.
При подобен начин на взимане на решения, човек си мисли, че ДКЕВР е много по-зависима от съответното ЕРП, вместо да е независима, за да защити интересите на българския потребител. Не е така.
Контрол пък изобщо не е упражняван и понеже не са смогнали да хванат в нарушение електроразпредилителите, не са им съставяни и актове. С две думи ДКЕВР и неговите комисари са били заети с това, да осигуряват безпроблемна регулаторна среда за всички бизнес-начинания на електроразпределителните предприятия, независимо от написаното в закона.
И тъй като след дълги години произвол, най-сетне именно Прокуратурата прочете енергийния закона и посочи как регулаторът не го е спазвал, може би е най-добре да натоварим магистратите с функциите на ДКЕВР. Както и със заплатите на комисарите, разбира се.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване