04/03/13 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Франсоа Оланд се опита да успокои нацията, че повече няма да има министри-измамници

Изправен пред най-големия скандал, откакто е президент на Франция, социалистът Франсоа Оланд направи в сряда специално телевизионно обръщение по повод шокиращите признания на бившия му министър на бюджета Джером Каюзак, че е крил в швейцарската банка UBS сметка със 600 000 евро.
Оланд обясни, че подалият на 19 март оставка министър не е ползвал никаква протекция от държавата и нарече постъпката му „обида към републиката“. По този повод той обеща скоро да бъдат готови закон за конфликт на интереси и забрана за политици да изпълняват публични длъжности, ако са осъдени за корупция и данъчни измами.
Признанието на Каюзак, от което излиза, че е лъгал президента, премиера и държавата, предизвика буря във Франция в момент, когато рейтингът на Оланд е най-нисък, отбелязва „Фигаро“.
Каюзак отричаше от декември информацията на френска медия, че притежава сметката, но след като стана клиент на прокуратурата най-накрая призна. Опонентите на Оланд смятат, че той и премиерът Жан-Марк Ейро са знаели за укриването на данъци.
Оланд обеща правосъдието да си свърши докрай работата по случая.
Той се ангажира до лятото да укрепи независимостта на съдебната власт чрез реформа на Висшия съдебен съвет. Подчертавайки предизборното си желание да се бори с конфликта между обществения и частен интерес, той обеща закон за контрол върху богатството на министри и депутати да бъде внесен в парламента следващите седмици. Накрая президентът се ангажира, че за политиците, осъдени за данъчни измами и корупция, ще бъде въведена забрана да заемат каквато и да е публична длъжност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване