04/12/13 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел дърпа ушите на политиците в Босна

Интеграцията на Босна към Европейския съюз може да се окаже "замразена" и предстоящите избори в страната да не бъдат признати от Брюксел заради липса на решение, което да сложи край на политическата дискриминация на малцинствата от евреи и роми, предупреди в четвъртък комисарят на ЕС по разширяването Щефан Фюле /Stefan Fule/.
"Констатирам със съжаление, че политическите партии не успяха да постигнат значителен напредък за три години, за да приведат в изпълнение решението на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ по това дело, каза Фюле пред медиите.
Сезиран от лидерите на ромите и евреите в Босна Дерво Сейдич и Яков Финци, заради невъзможността да бъдат избирани на определени равнища на властта в страната си, Европейският съд за правата на човека постанови през 2009 г., че босненската конституция дискриминира двете общности.
"Без споразумение /за изменение на Конституцията/ /.../ европейския път на Босна и Херцеговина ще бъде замразен", каза комисарят.
Институционалната система на местната власт, създадена през 1995 г. с Дейтънското мирно споразумение, сложило край на междунационалния конфликт 1991-95 г., запазва за гражданите от "съставните народи" - сърби, хървати и мюсюлмани - достъп до горната камара на парламента и тристранното председателство на държавата.
Тази дискриминационна мярка пречи на всички други малцинства в страната, както и на граждани, които отказват да бъдат включени в някоя от трите основни етнически общности.
Ревизията на конституцията на страната е последното условие, наложено от Брюксел на Босна преди да й позволи да поиска статут на кандидат за членство в ЕС.
Но местните политически лидери досега не успяха да намерят формула, за да се премахне тази дискриминация. По този начин Босна изостава от всички останали страни на Балканите, които се намират все по-близо до влизане в ЕС.
В четвъртък изтече поредният крайният срок, който бе определен от Брюксел за Босна, за да измени конституцията си. Според Фюле няма да има повече отлагания.
"Съжалявам, че някои от лидерите са фокусирани единствено върху интересите на собствените си партии и тяхната етническа принадлежност, с цел да се запази или да се заздрави съществуващата система, запазена за трите съставни народа", каза той


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване