04/12/13 23:21
(http://e-vestnik.bg/)

Добре дошли в Ислямска държава Сирия

Веднага щом мирните протести срещу сирийския президент Башар ал Асад прераснаха в насилие през лятото на 2011 г., стана ясно, че иракският клон на Ал Каида, известен като “Ислямска държава в Ирак”, ще играе ужасяваща роля в оформянето на бъдещето на Сирия. Тази реалност отново беше подчертана на 9 април, когато лидерът й Абу Бакр ал Багдади открито призна, че неговата организация е създала водещата сирийска джихадистка група Фронт ан Нусра. После Багдади даде ново име на тяхното съвместно начинание - “Ислямска държава в Ирак и Велика Сирия” (ИДИВС).

Браво на Багдади, че потвърди това, което се знаеше отдавна. САЩ вече определиха Ан Нусра като псевдоним на Ал Каида в Ирак през декември 2012 г., а човек можеше лесно да предположи за изначалната връзка между иракския и сирийския клон на Ал Каида, когато Ан Нусра официално обяви своето съществуване през януари 2012 г. Не е изненадващо, че “Ислямската държава в Ирак” бързо успя да установи позиции в Сирия: групата беше изградила обширни мрежи в страната още от времето на войната в Ирак, а в годините, преди да започне въстанието срещу Асад, затвърждаваше влиянието си в източната част на Ирак, който има обща граница от 376 мили със Сирия.

Следователно уместният въпрос не е дали изявлението на Багдади е вярно. По-скоро важните въпроси, които трябва да се зададат, са кой взе решението за името, защо “Ислямската държава в Ирак” призна тази връзка сега и дали новината ще доведе до промени в поведението на джихадистката група. В Сирия изниква въпросът как явната връзка на Ан Нусра с Ал Каида ще се отрази на отношенията й с други бунтовнически групи, биещи се с Асад.

Вероятно най-интересното заключение, което може да се изведе от създаването на ИДИВС, е, че титулярният главатар на Ал Каида Айман аз Зауахири изглежда продължава да участва в операциите на регионалните клонове на терористичната организация. Обединението под едно име беше предшествано на 7 април от аудио послание на Зауахири, който призова Ан Нусра да установи ислямска държава и подчерта важността на иракския клон на Ал Каида в тези усилия. Последвалото само около ден по-късно изявление на Абу Бакр ал Багдади за провъзгласяване на обединението предполага, че той или тясно съгласува действията си с пиар екипа на Зауахири, или веднага скача, когато шефът даде заповед.

Очевидната способност на Зауахири да оказва влияние върху стратегията на Ал Каида в Леванта е донякъде изненадваща. След смъртта на Осама бин Ладен той е най-издирваният човек на света, а поредицата от удари на САЩ срещу съобщителната мрежа на Ал Каида след операцията за ликвидирането на Бин Ладен трябва да са го принудили да се крие усилено. Въпреки това е доста трудно да се повярва, че избирането на момента за изявленията на Зауахири и Багдади е случайно стечение на обстоятелствата. Изглежда, че Зауахири - подобно на Бин Ладен преди него - остава в течение с операциите на мрежата, която оглавява.

Но ако продължаващото влияние на Зауахири е ясно, то неговата преценка остава съмнителна. Това няма да е първият път, при който той оплесква стратегията на терористичната организация в региона: през юни 2006 г. той призова Ал Каида в Ирак да обяви ислямска държава във възхвала на убития лидер на групата Абу Мусаб аз Зеркауи. По онова време Зауахири се тревожеше, че евентуално прибързано изтегляне на САЩ от Ирак би довело до вътрешни борби ...

Публикувана на 04/12/13 23:21 http://e-vestnik.bg/17366/dobre-doshli-v-islyamska-darzhava-siriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване