04/12/13 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Презареждането с Русия е в застой

Обявеното през март 2009 г. от държавния секретар Хилъри Клинтън и руския външен министър Сергей Лавров презареждане в отношенията Русия-САЩ е в застой, а Москва продължава да бъде основно действащо лице, предизвикващо загриженост в региона, е мнението на ген. Филип Брийдлъв, който ще командва силите на НАТО в Европа.

В писмено становище до сенатската комисия по въоръжените сили генералът описва Русия като "амбициозна суперсила" и констатира, че стремежът за установяване на по-доверителни отношения с Москва за момента не дава желаните резултати. Според Брийдлъв САЩ трябва да подновят усилията си за подобряване на отношенията с Москва, но подчертава, че за това са необходими действия и от другата страна: "Досега ние само давахме, давахме, давахме. Смятам, че работата ни с Русия трябва да се определя от принципа на реципрочността".
В отношенията Русия-САЩ имаше известно затопляне през първия президентски мандат на Барак Обама, но те охладняха след завръщането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 г., коментира АФП. Брийдлъв подчертава, че Русия ще продължи в обозримо бъдеще и до 2020 г. да бъде основният източник на нестабилност в региона. И подчертава, че Вашингтон и НАТО трябва да продължават с действията си по доказване на своята подкрепа за съюзниците и партньорите си в "едностранно определената от Русия сфера на привилегировано влияние".
Генералът подкрепя подновяването на усилията за сътрудничество с Русия в областта на противоракетната отбрана в Европа. Това е въпрос, който продължава да е източник на неразбирателство, доколкото Москва оценява като заплаха за своите интереси осъществяването на проекта. Все пак, допълнил Брийдлъв, на Русия трябва да се гледа не като на враг, а като на партньор.
Ако бъде одобрен от Сената, генералът ще поеме командването на силите на НАТО в Европа от адмирал Джеймс Ставридис.















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване