04/14/13 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Демокрациите се обединяват срещу китайската сила

Рисунка: доминиканюз

Япония, Европа и САЩ искат свободна търговия. Ако проектът успее, ще се появи могъщ либерален икономически съюз - срещу мощта на Китай.

Става дума за пазари, работни места и растеж - Европейският съюз, Япония и САЩ искат да създадат съвместна зона за свободна търговия. Ако всичко върви добре, между трите сили скоро ще възникне огромно търговско пространство, което може би дори ще бъде най-голямата зона за свободна търговия в света. Тя би обхванала над половината от глобалната икономическа мощ, отчетено според сегашните съотношения на силите, а влиянието й би било огромно.

Най-напреднали засега са преговорите между Европейския съюз и САЩ, които се водят от два месеца. Ако нещата се развиват според желанието на САЩ, то по същество никой клон на промишлеността няма да остане незасегнат от споразумението.

“Всичко е на масата”, както се казва на жаргона на преговарящите. Ако нещата спрат дотук, само европейско-американското споразумение би обхванало близо 45 % от световната икономика. Партньорите се надяват да спечелят 2 процентни пункта допълнителен икономически растеж и 2 милиона нови работни места - силни аргументи при сегашната криза.

От близо една седмица пък се водят преговори и между ЕС и Япония, на които Европейската комисия възлага големи надежди. Според оценките на Брюксел благодарение на договора за свободна търговия износът към Япония може да нарасне с една трета. Могат да възникнат 400 000 нови работни места, а годишният брутен вътрешен продукт (БВП) на Европа да се увеличи с допълнителни 0,8 процентни пункта. Япония пък се надява на нови бизнес възможности, най-вече в автомобилостроителния сектор и електрониката. За потребителите свободната търговия може да донесе по-ниски цени и по-голям избор.

След дълги вътрешнополитически дебати сега Япония се съгласи и на преговори със САЩ, които може да започнат още тази година.

Те би трябвало да преминат като част от воденото от САЩ Транс-Тихоокеанско партньорство (ТТП), в което вече участват други десет тихоокеански държави. Движещите мотиви са подобни на причините за останалите преговори за свободна търговия - Япония и САЩ се надяват на по-силен растеж.

Европа няма доверие на Япония

Пътят към свободната търговия обаче не е лесен. Всеки от тримата партньори свързва със споразумението собствени опасения. Япония, например, би искала да защити селското си стопанство от американската конкуренция, докато Вашингтон не иска да остави автомобилостроенето си в среда на съвсем свободна конкуренция. Остава отворен въпросът дали останалите страни от ТТП ще се съгласят да бъдат направени изключения.

Европа пък не се доверява на Япония, тъй като страната на изгряващото слънце е известна с това, че наистина премахва митническите ограничения, но в същото време запазва други пазарни бариери. Европейците неотдавна представиха на японците списък от търговски бариери в различни сектори, за чието премахване настояват.

И накрая, САЩ и ЕС са разтревожени от поевтиняващата йена, която би затруднила износа към Япония при търговски съюз. Всичко това би могло да удължи преговорите. Експертите прогнозират, че единство може да бъде постигнато чак след три години.

Един фактор обаче може да стимулира трите най-големи либерални демокрации в света - възходът на Китай. Когато през февруари бяха обявени преговорите между САЩ и ЕС, партньорите вече бяха наясно с това.

Американският президент Барак Обама заяви, че преговорите трябва да дадат възможност за “свободна конкуренция на нарастващите азиатски пазари”. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обясни, че целта е да бъдат защитени собствените водещи икономически принципи.

Китайският растеж е решаващ фактор в преговорите за свободна търговия, според оценката на Филип Гюден, главен икономист ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване