04/14/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Стефан Тафров: Тачър накара съпартийците си да скандират „Свободна България!”

Маргарет Тачър с президента Желю Желев, 1991 г. Снимка: в. “Демокрация”

По повод смъртта на Маргарет Тачър e-vestnik се обърна по телефона към постоянния представител на България в ООН Стефан Тафров, като един от малкото българи, които са се срещали с нея няколко пъти. Той беше любезен да разкаже за Тачър и за отношението й към България.
Стефан Тафров е бил съветник на президента Желев 1990-1991 г., зам.-министър на външните работи 1991-1992 г., посланик в Лондон, Рим, Париж и Ню Йорк.

- Г-н Тафров, като съветник на бившия президент Желев и дипломат сте имал няколко срещи с Маграте Тачър, разкажете за тях. Какво каза Тачър за България?

- В началото на 1990 г. една  делегация на СДС, начело с Желю Желев, беше поканена да посети Чехия, Франция, Великобритания и САЩ, с което легитимира демократичната опозиция пред света. В състава на делегацията освен лидерът на опозицията Желев, беше зам.-председателят на СДС Петър Берон, Огнян Пишев, като икономически експерт и аз, като завеждащ международните връзки на младия тогава Съюз на демократичните сили.
Срещата с Маргарет Тачър, която в онзи момент беше министър-председател на Великобритания, стана на конференцията на шотландската консервативна партия в Абърдийн. Форин офис ни закара до там със самолет, а преди това имахме среща с външния министър Дъглас Хърт и вицепремиера Джефри Хау, имахме вечеря в камарата на лордовете, организирана от баронеса Патриша Ролингс, голяма приятелка на България.
Там в Абърдийн бяхме поканени гато гости в залата и в заключителната си реч Тачър каза: „Тук сред нас има борци за свобода от България. Искам всички да аплодирате свободна България.” И хората станаха и започнаха да скандират „Free Bulgaria!”. Беше невероятно.
На другия ден във в. „Таймс” имаше снимка на първа страница как Тачър се ръкува с лидера на българската опозиция Желю Желев и статия за срещата.

- Май за пръв път се е случило български политик да се появи на първа страница на „Таймс”, след прием при премиера на Великобритания?  

- Да. Оттогава Маргарет Тачър и Желю Желю демонстрираха взаимно много добри чувства един към друг. Август месец същата година той стана президент. След това в Париж имаше международна конференция на най-високо равнище, която сложи край на Студената война. На срещата беше подписана Парижката харта на нова Европа, с което се създаде европейският ред след края на Студената война. Всички големи лидери бяха там. Аз придружавах президента Желев като негов външнополитически съветник. В онзи момент срещу Маргарет Тачър вече имаше опозиция вътре в партията, вътрешнопартийни разногласия. Срещата между нея и президента Желев стана в деня, в който тя чакаше резултати от гласуване в партията, онзи решаващ момент, когато тя изгуби изборите вътре в партията и се оттегли от поста.

Стефан Тафров в студиото на БНТ. Снимка: от екрана


- Какво говориха тогава Тачър и Желев? Вие разговаряхте ли лично с нея?

- Да. Срещата трябваше да стане в британския офис на конференцията. Аз отивам там малко преди президента Желев, трябваше да уточня детайли с нейния екип. В коридора тя ме видя, съветникът й ме представи, обясни, че съм съветник на президента Желев. Аз й припомних, че имах честта да се срещна с нея в Абърдийн. „На колко сте години?”, попита тя. Аз казвам – „На 32”. „Такива като вас са надеждата на нова Европа”, каза Тачър и ме накара да се изчервя. След това дойде Желю Желев. Добре си спомням няколко момента от техния разговор. Желев й благодари за историческата роля, която тя изигра за рухването на комунизма.
Благодарение на последователната си политика спрямо СССР ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване