04/26/13 05:56
(http://e-vestnik.bg/)

Бостън - атентат пред очите на камерите

Асошиейтед прес

Джохар и Тамерлан, уловени от охранителна камера. Снимка от тв екрана.

Разследването на атентата срещу Бостънския маратон илюстрира, че да се скриеш сред тълпата вече не е лесно. Има очи (и камери) навсякъде.

Разследващите бързо се сдобиха с огромно количество любителски снимки и видеозаписи от свидетели, често пъти направени с мобилните им телефони, както и с изобилни кадри от камери за видеонаблюдение в района на взривовете. ФБР разпространи снимки от една от тези камери, фокусирани върху двама мъже с шапки, които се оказаха заподозрените по случая.

След ключовата роля, която изиграха видеозаписите в Бостън, камерите за видеонаблюдение, които масово се появиха в Лондон, Китай и на други места, може да станат още по-голямо изкушение. Неофициалното наблюдение от частни лица също може да се разпространи. ФБР казва, че очаква обществото да бъде неговите “очи и уши”.

Положителната страна на тази разширяваща се мрежа за наблюдение е ясна - по-голям потенциал на правоохранителните органи за разкриване на престъпления, и в някои случаи, за предотвратяването им. Дейвид Антар от базираната в Ню Йорк “Ай Пи Видео Корпорейшън” казва, че видеонаблюдение може да се инсталира с цел предупреждеение за оставени без надзор чанти или подозрителна дейност, случваща се преди или по време на масово събитие.

Има ли отрицателна страна?

Според някои защитници на гражданските свободи - да. Макар да приветстват всички инструменти, спомагащи за разкриването на толкова жестоки престъпления като бомбените атентати, те се тревожат от необратимата загуба на личната неприкосновеност на всеки, който се намира на публично място.

“Става все по-трудно да живеем, без да ни следят навсякъде”, каза Бен Уайзнър, адвокат от Американския съюз за граждански свободи.

“Съюзът не възразява срещу камерите на популярни публични места, които са потенциални мишени за терористи. Възразяваме срещу общество, в което камерите са толкова вездесъщи, че никъде не можем да живеем живота си, без да ни запишат и да запазят информация за нас завинаги в някаква база данни”, каза той.

През последното десетилетие размерите на наблюдението - и частно, и правителствено, нараснаха неизмеримо. А има и самонаблюдение. Милиони хора се регистрират редовно във Форскуеър (Foursquare), за да съобщят местонахождението си, а милиони други пасивно дават възможност да бъдат проследени просто като носяти мобилните си телефони.

Снимките и видеозаписите могат светкавично да се разпространят в киберпространството, незабавно ставайки достъпни за непознати на другия край на света или за правоохранителните служби, благодарение на Инстаграм, Фейсбук, Туитър и другите социални медии.

Отношението към наблюдението и личната неприкосновеност може би се променя. Има цяло поколение тийнейджъри и млади хора, които са израснали със социалните медии и може би са по-склонни, отколкото по-възрастните американци, да се примирят с перспективата да бъдат следени.

“Американците все още посочват личната неприкосновеност като една от фундаменталните ценности, на които държат, но това, което се случва сега, е бавната скрита ерозия на тацзи ценност”, каза Джонатан Търли, преподавател по право от университета “Джордж Вашингтон”.

“Хората понякога имат нужда да почувстват, че могат да живеят свободно и без постоянно наблюдение - това е от изключителна важност за нашето право на свободно сдружаване и изразяване”, каза той. “И въпреки това има цяло поколение, което е отгледано в общество, наподобяващо аквариум. То е по-толерантно към правителственото наблюдение, а това може да е опасно за свободното общество”.

В сравнение със САЩ камерите за видеонаблюдение са далеч по-масово явление във Великобритания, където бяха използвани за първи път преди десетилетия за защита ...

Публикувана на 04/26/13 05:56 http://e-vestnik.bg/17469/bostan-atentat-pred-ochite-na-kamerite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване