04/30/13 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Според КС на Боливия Моралес има право на трети мандат

Конституционният съд на Боливия постанови, че президентът на страната Ево Моралес има право за трети път да се кандидатира за поста държавен глава, независимо, че конституцията забранява този пост да се заема три поредни мандата.

Решението стана обект на ожесточени критики от страна на опозицията, която го нарече неприемливо. Моралес заема поста президент от 2006 г. През 2009 г. в страната бе приета нова конституция, която измени името й от Република Боливия на Многонационална държава Боливия и бяха назначени нови избори през декември. Те бяха спечелени от Моралес. Той обясни впоследствие, че предишният му президентски мандат не бива да се зачита, тъй като той не го е завършил.

В понеделник председателят на Конституционния съд Руди Флорес заяви, че в Многонационална държава Боливия настоящият президентски мандат на Моралес е първи, а не втори, тъй като конституцията от 2009 г. установила нова политическо-юридическа ера в страната. Според него отчитането на президентския мандат трябва да се прави именно от датата а влизане в сила на новата редакция на основния закон. Ако Моралес победи на изборите през 2014 той ще управлява страната до 2020 г. или общо14 години. Според позиционния кандидат Самуел Дория Медина с това решение съдът поставя себе си над закона.














РИА "Новости"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване