05/08/13 22:43
(http://www.klassa.bg/)

Изд „Захарий Стоянов” пусна на книжния пазар книга на бизнесмена Христо Ковачки


Известният бизнесмен Христо Ковачки издаде книгата „Вселенски ред. Теория на познанието”. Този факт може да изненада мнозина, но тези, които го познават, знаят за неговите научни интереси. Христо Ковачки е завършил ЛИТМО (Ленинградския институт за точна механика и оптика), днес Санкт Петербург, и там е защитил титлата „доктор на техническите науки” с дисертация „Използването на лазери в микроелектрониката”, получавал е предложения за работа в американски научни институти, но е предпочел да работи в родината си. Освен заниманията с физика той проявява задълбочен интерес и към познанието, към разпространението и ролята на информацията. За него познанието е енергията, която задвижва двигателя на Вселената, процесът на познанието е смисъл на човешкия живот и съществуването на Вселената.
В книгата „Вселенски ред”(изд. „Захарий Стоянов”) Христо Ковачки представя една Теория на познанието,която е общовалидна, както за човешките същества, така и за цялата Вселена. В Пролога авторът пише: „…тази теория е философски поглед на процеса на познанието, но в същото време показва и неговата логика по един безспорен начин. Този процес е подреден и безкраен като деня и нощта. Теорията на познанието дава философски прочит за света, но има и своята ясна практическа насоченост – тя може да бъде разглеждана, както като личен пътеводител, така и като самоучител на съвременния мениджър. Като всяка друга теория Теория на познанието съдържа основни тези, принципи и изводи. За да я изградим, стъпихме и на физиката – още едно доказателство за нейната общовалидност.”
Колкото повече читателят навлиза в Теорията на познанието, толкова повече се убеждава, че тя е лична философия на автора, с която иска да „зарази” и читателите си. Христо Ковачки в своя разказ се опира както на началото – 10 Божи заповеди, спазването на които дава обещание за доближаване до Него, така и на световната история - чрез анализи на различните обществено-икономически строеве, през които е преминало човечеството, и възникването на различните цивилизации, за да стигне и до днешния ден на Отечеството. Разгледано е и понятието „криза”, като изрично авторът, без да подценява отрицателното отражение на финансово-икономическата криза, утвърждава , че кризата на духовността е по-страшна и по-тежка за оцеляването на човечеството. Според Теорията на познанието добрите плодове са генериралите знания, а лошите – невежеството.
И въпреки, че Теорията на познанието работи, Христо Ковачки твърди, че има един случай, в който тя не е приложима. Това е нещото, което получаваме наготово. Дар, по-голям от живота. Любовта.
Книгата „Вселенски ред. Теория на познанието” превъзхожда много книги от този род, тя се чете леко като увлекателно четиво въпреки формулите и таблиците, сложната материя е предадена разбираемо, което дава възможност на читателя да проникне във важността на процеса на познание.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване