05/08/13 13:04
(http://www.klassa.bg/)

Китай отговори на удара и нарече САЩ „истинската хакерска империя“

Пекин обвини в сряда САЩ, че всяват раздор между Китай и съседите му и нарече Вашингтон „истинската хакерска империя“, предаде Ройтерс. Тази квалификация бе направена в отговор на доклад на Пентагона от вторник, обвиняващ Китай в шпионаж за целите на военната му модернизация. В свой коментар китайският партиен орган „Женмин жибао“ подчерта: „Както всички знаем, Съединените щати са истинската хакерска империя, разполагаща с обширна шпионска мрежа.“
Органът на китайската армия в. „Цзефанцзюн бао“ нарече също в коментар в сряда доклада „груба намеса във вътрешните работи на Китай“, като подчерта, че „теорията за китайската военна заплаха“ цели да всее раздор между страната и нейните съседи. Коментарът е качен на сайта на военното министерство.
Външното министерство в Пекин окачестви във вторник като безпочвен доклада на Пентагона, който за пръв път обвини азиатската страна в опит да хакне американските отбранителни мрежи. Освен това военното министерство на САЩ цитира напредъка в усилията на Пекин да разработи модерен самолет от типа „Стелт“ и да изгради флотилия от самолетоносачи с цел по-далечен обхват на китайската военна мощ. Коментарите подчертават ескалиращото недоверие между двете страни във връзка с хакерството на държавно ниво. През февруари тази година американската компания за компютърна сигурност Mandiant съобщи, че секретно китайско военно поделение най-вероятно стои зад серията хакерски атаки срещу САЩ, при които бяха откраднати данни от над 100 компании. Това отприщи сегашната война на думи между Вашингтон и Пекин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване