03/08/12 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Китай негодува срещу търговския проектозакон на Съединените щати

Американският проектозакон, който по същество ще санкционира вноса от Китай, е в нарушение на международните правила в областта на търговията и Китай няма да облекчи контролните механизми върху стойността на националната си валута, за да смъкне дефицит, който е изцяло проблем на Вашингтон, заяви китайският министър на търговията. Очаква се президентът Барак Обама да подпише законодателен текст, който позволява да бъдат налагани мита върху субсидирани стоки от Китай и Виетнам и според Белия дом ще спомогне за запазването на американските работни места.

Правилата на СТО

„Следваме правилата, наложени от Световната търговска организация, но не сме задължени да спазваме вътрешнодържавните закони и регламенти на останалите страни, които надхвърлят международните правила“, заяви китайският министър на търговията Чън Дъмин по време на пресконференция в рамките на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (парламента). Той каза, че Китай е постигнал повече в сравнение със Съединените американски щати (САЩ) в балансирането на глобалната търговия, като е понижил търговския си излишък до 2,1% от брутния вътрешен продукт за 2011 г., докато търговският дефицит на САЩ се равнява на 4,8% от общото икономическо производство на страната. Според Чън е повече от ясно, че Вашингтон сам трябва да се справи със задачата да съкрати търговския си дефицит.
„Защо САЩ имат 700 милиарда долара общ търговски пасив? Защо Китай регистрира излишък от едва 150 милиарда долара, когато в същото време имахме положителен баланс между износа и вноса от едва 200 млрд. долара със САЩ?“, бе реторичният въпрос, с който Чън отговори на журналистическо питане. „Всеки, който не страда от предразсъдъци и разсъждава трезво по икономически въпроси, може да стигне до правилното заключение“, каза министърът ден след като Конгресът на САЩ прокара проектозакон, който ще влезе в сила след подписването му от президента Обама. Щатски съд постанови през декември, че Американската търговска камара няма право да налага мита за уравновесяване на цените (своеобразни контрамерки срещу националното субсидиране) върху стоки, идващи от държави с икономика, която не се ръководи от принципите на свободния пазар.

Рекордни 399, 3 милиарда долара

Вносът на китайски стоки в САЩ се равняваше на рекордните 399,3 милиарда долара през 2011 г. От Вашингтон обявиха, че дефицитът с Китай е достигнал историческото равнище от 295 млрд. долара, но Пекин оценява излишъка си на само 202 млрд. долара. Азиатският гигант твърди, че разликата в резултатите идва от метода на статистически изчисления на САЩ, който включва в сметките си част от търговските данни на Хонконг.
Общият търговски излишък на Китай се сви до 15% през 2011 г. спрямо 2010 г., когато сумата се равняваше на 155 млрд. долара, което до голяма степен се дължеше на намалялото търсене в два от най-големите пазари на страната – Европейския съюз, възпиран от дълговата криза, и САЩ, спъвани от слабото потребление.
Китай даде официално обещание да ребалансира търговския си дефицит и да увеличи вноса, за да спомогне за разширяването на вътрешния пазар и да повиши потребителското търсене в страната. Чън заяви, че износът на Китай се е повишил с около 7% за първите два месеца на тази година спрямо миналогодишния ръст, докато растежът на вноса е малко над 7%. Тазгодишната цел на правителството е за 10-процентов растеж както за вноса, така и за износа на страната. Чън каза, че ръстът в търговията ще е по-висок през втората половина спрямо първото полугодие. Крайната оценка на проучване на Ройтерс е, че годишният ръст в износа и вноса на Китай ще се радва на рязко покачване през февруари спрямо миналата година, основно поради сезонни фактори.

Отхвърляне на критиката

Чън заяви, че критиките от страна на САЩ са неоснователни. Той добави, че когато американското правителство отпусна финансиране за компаниите си, пример за което са трите автомобилостроителни гиганта, Китай нито е отправял критики срещу тези действия, нито е предприемал масови протекционистични мерки срещу тях. Чън каза, че обменният курс на китайския юан в момента се приближава до истинската му стойност и Китай няма намерение да допусне рязко повишаване на цената му.
Запитан дали на срещата на работната група по търговия, дълг и финанси към Световната търговска организация ще бъде обсъдена взаимовръзката между обменните курсове и търговията, той каза, че юанът не трябва да се превръща в това, което той нарече „теоретичен спор“. „Забелязал съм, че търговският представител на САЩ и министърът на финансите отбелязаха пред Конгреса, че ще използват срещата, както и други събития, за да дадат тласък на евентуалната реформа във валутната ни политика“, заяви Чън.
„Когато го чух, мислех, че нещо не съм разбрал. Те трябва да дадат тласък на реформата в политиката на тяхната национална валута, след като търговският дефицит на САЩ е около 4,8 процента от БВП“, добави той. Пекин смята, че в условията на глобална икономическа криза всички страни трябва да поддържат основните нива на валутата си стабилни. Според финансовия министър всякакви мерки за обезценяване на националните валути или пък налагане на изкуствено повишаване на чуждестранните не са уместни.
Нарастващият темп на производството в Китай се удвои с помощта на покачващия се търговки излишък, който стана причина за ожесточените спорове със САЩ и други търговски партньори на страната. Правителството на президента на САЩ Барак Обама наскоро обяви въвеждането на контролен орган, който да следи за зачитането на търговските правила от страна на търговските партньори на САЩ, включително и Китай. Чън каза, че Китай е склонен на преговори с този орган.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване