05/08/13 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Путин отстрани вицепремиер, смятан за сив кардинал на партията

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в сряда указ за освобождаването на Владислав Сурков от поста заместник премиер, предаде РИА „Новости“ като се позова на официалния сайт на Кремъл. Там се казва, че Сурков е освободен по собствено желание. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков поясни, че молбата му е била във връзка с изпълнението на президентските укази, но не даде подробности. В навечерието на първата година от своя трети президентски мандат Путин проведе в Кремъл съвещание за отчет на това как се изпълняват указите му, подписани на 7 май миналата година. Той разкритикува правителството за неизпълнение на неговите заръки и се зарече да държи членовете на кабинета под личен контрол. Тогава обаче той не спомена никакви имена, отбелязват руски медии. Затова те предположиха, че вероятно няма да има чистка на министри, а по-скоро на губернатори.
Наблюдатели припомнят, че наскоро Сурков влезе в открит конфликт със Следствения комитет на РФ, като в реч пред Лондонското училище по икономика се обяви срещу обиските, наредени във фонда „Сколково“.Този фонд управлява проекта за създаване на руската Силиконова долина за висши технологии. Мнозина предположиха, че проверките в офисите на фонда, по подозрения в злоупотреби, ще изплашат чуждите инвеститори. Шефът на Следствения комитет Владимир Маркин обаче се обиди от думите на заместник-министъра и направо заяви: Ако британски министър се осмели да критикува Скотланд ярд, няма дълго да се задържи на поста“. Предупреждението се сбъдна, въпреки, че Песков отрече оставката на Сурков да е свързана с този конфликт.
Преди да влезе в правителството (още това на Путин, после и на Медведев ) Сурков бе зам. шеф на президентската администрация. Той е смятан за един от основните идеолози на „Единна Русия“ и инициатор на младежкото движение на партията „Наши“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване