05/08/13 15:26
(http://www.klassa.bg/)

Създаването на съвършения човек ще има сериозни геополитически последствия

Постиженията в областта на нано-, био-, инфо-и когнотехнологиите ще дадат в близко бъдеще възможност да се усъвършенства човешкото тяло. Търсенето на по-съвършен човек може да излезе от строго научната сфера и да има сериозни геополитически последствия, предупреждава във френския в. „Тан“ Йохан Родюи. Ще стане така, че разположението на силите и борбата за влияние в света ще зависи от това коя страна владее тези технологии.
Руският милиардер Дмитрий Ицков основа движението „Русия 2045“, чиято цел е да бъде
създаден „кибераватар“, което ще е първата стъпка към постигане на безсмъртие.
В САЩ с подобни изследвания се занимава Агенцията за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA). Търси се биотехнологично усъвършенстване на войника, което ще му даде възможност да издържа на физическо и психическо напрежение, на жажда, глад и умора.
В последно време изтече информация, че спецслужбите на САЩ се опитват да се доберат до ДНК на лидерите на други държави, като в същото време строго пазят ДНК на своя президент. Причината е, че скоро от ДНК ще може да се извлича цялата нужна информация за създаване на „персонално химическо оръжие, способно да убие президент без да остави следи“. Това пише авторът, като се позовава на американското издание „Атлантик“.
Що се отнася до Китай, то той си е поставил за цел да повиши интелектуалните качества на населението. Генетици от Лабораторията за когнитивни изследвания на Пекинския университет работят отскоро по проект, който ще помогне на бъдещите родители да избират най-умния ембрион.
В Европа също има проекти за усъвършенстване на човека, но те са по-малко амбициозни, смята авторът. Това той обяснява с мрачното увлечение по евгениката в първата половина на 20 век. Евгениката е приложна наука, която търси подобряването на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство в човешката популация. В основите на евгениката залягат Законите на Мендел и теориите на Август Вайсман.
Френският автор изказва опасения какво би се случило, ако постиженията за усъвършенстване на човека попаднат в лоши ръце. Например, ако лидери на някои тоталитарни режими решат да изпробват новите технологии върху населението, за да получат „съвършени граждани“. При военното противопоставяне ще играят роля не оръжията, а биологичната модификация на войниците.
Пред лицето на безконтролен научен прогрес много хора по света ще последват примера на амишите – религиозни групи, които живеят изолирано от обществото. В бъдеще такива хора ще стават все повече, смята авторът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване