05/09/13 09:24
(http://www.klassa.bg/)

"Балтимор сън": Основните играчи в БГ изборите

В България в неделя ще се проведат парламентарни избори, пише в. "Балтимор сън". Кои са основните играчи и какво обещават?

ГЕРБ
Дясноцентристка партия, чието правителство подаде оставка през февруари вследствие масовите протести срещу ниския жизнен стандарт и корупцията. Според проучванията води, но е малко вероятно да спечели мнозинство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да удържи нисък бюджетния дефицит докато беше власт, но се провали в обещанията си за рестарт на икономиката, здравните и образователни реформи.

БСП
Социалистите, които са втори в проучванията, обещават понижаване на данъците за хората с ниски доходи и разкриване на 250 хил. нови работни места. Партията бе на власт до 2009 г., като управлението й бе белязано от кредитен бум и ако същото се случи отново, това може да стресне инвеститорите. Ако социалистите победят в неделя, тяхна цел ще бъде формирането на широка правителствена коалиция, начело на която обаче няма да е техният лидер Сергей Станишев.

ДПС
Либералното движение на етническите турци представлява българските мюсюлмани, които са около 12% от 7,3-милионното население на България. ДПС ще бъде трета сила в парламента с около 6% от вота, вещаят социолозите. Партията, също като коалиционния си партньор БСП, иска либерализиране на енергийния пазар, разкриване на повече работни места и подобряване на ефективността на селското стопанство.

АТАКА
Националистическа партия, подкрепата за която скочи до 5% след февруарските протести. "Атака" иска национализация, високи данъци за богатите и отмяна на чуждестранните концесии за вода и добив на злато.

БНГ
Нова про-бизнес дясна партия, чийто лидер е бившият еврокомисар Меглена Кунева. "България на гражданите" се надява да привлече избиратели, които се разочаровани от традиционните политически партии. БНГ обещава спазване на закона, прозрачност и достъп до финансиране на малкия бизнес.
















"Балтимор сън"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване