05/09/13 09:32
(http://www.klassa.bg/)

Протестният вот ще обслужи ГЕРБ, ако не е в полза на БСП

Протестният вот ще постигне целта си само с бюлетина за БСП, а гласуването за всяка малка партия в крайна сметка ще обслужи само интересите на ГЕРБ, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Той призова гражданите да се възползват от „свещеното си конституционно право” да гласуват, но подчерта колко е важно протестният вот да не бъде разпилян. „Повечето от 45-те партии, който ще участват във вота, не се борят да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание, а 1-процентната за субсидия. Единственият полезен ход и действие е гласуването за БСП,” категоричен бе председателят на партията, а после призна, че „много хора имат основания да не харесват левицата”.

Станишев критикува идеята за поява на нов силен политически субект след протестите от началото на годината, като даде пример с правителствата на НДСВ и ГЕРБ. „Като бяха нови какво направиха,” попита той и веднага декларира, че БСП е единствената алтернатива на досегашното управление, която има ясна програма.

Разговори за коалиции

България има нужда от обединяване на силите за широка парламентарна подкрепа за кабинет начело с един „безспорен специалист”, който да задвижи икономиката – Пламен Орешарски, заяви отново Сергей Станишев.

„Не сме водили разговори за коалиции, защото не е ясно кой каква подкрепа ще получи. Българинът ще каже тежката си дума на изборите,” категоричен бе лидерът на социалистите. Той си спести отговора на въпроса чия подкрепа за евентуалното си програмно правителство би приела БСП.

„В нощта на изборите ще стане ясно с кого ще разговаряме,” допълни Станишев и увери, че ще се срещне с лидерите на всички формации, които получат представителство в 42-то Народно събрание.

„Който мисли демократично, не мисли за коалиция с ГЕРБ,” заяви Станишев, без да стигне до конкретика в плановете на БСП за евентуално бъдещо коалиционно управление. Той само припомни инициативата на левицата заедно с ДПС, ДСБ, „Атака” и Движение „България на гражданире” за паралелно преброяване на гласовете на 12 май. „Необходим е кабинет с ума и таланта на всички, които могат да поемат такава отговорност,” каза още той.

„България има нужда от правителство на националното спасение, на разума, на диалога. Готови сме да водим диалог със всички, защото през последните четири години нямаше диалог, а командване. Трябва да спасим България от една групировка, а не партия, която 4 г. управляваше задкулисно. Тези хора се занимаваха само с това да се подслушват,” продължи Сергей Станишев с поглед към управлението на ГЕРБ. Партийният лидер увери, че БСП няма да допусне компромиси с обръчи от фирми, и обеща възстановяване на демокрацията, край на рекета, приоритет на създаването на работни места и спешни мерки за спасяване на енергетиката.

БСП извлякла поуки

„БСП и аз лично сме си извлекли поуки от греховете си,” подчерта Станишев, без да влезе в подробности за кои от управленските си решения съжалява. „Борисов признава като гаф само горделивостта, останалото било наред,” допълни той.

По думите му, създаването на 250 000 работни места, което е основна цел в предизборната платформа на БСП, е не само реалистична, но и недостатъчна цел, предвид наследството, завещано от ГЕРБ.

„Първата национална задача е сваляне на ГЕРБ от власт, втората – БСП да бъде първа политическа сила,” декларира Станишев.

В заключение той изрази увереност, че правителство ще бъде съставено след 12 май и няма да се стигне до нови предсрочни избори. „Всяка политическа криза е на гърба на хората. Всеки трябва да поеме отговорността си след избора на хората,” каза той.















bTV


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване