05/10/13 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Путин отстрани своя “сив кардинал” Владислав Сурков

Ройтерс

Владислав Сурков и Владимир Путин. Снимка: топнюз

Вицепремиерът Владислав Сурков, който на времето бе един от най-влиятелните хора в Русия и създател на Путиновата система за твърд политически контрол, бе отстранен в сряда в борбата за власт между Кремъл и правителството.

Кремъл обяви, че президентът Путин е приел оставката на човека, който в продължение на десетилетие разполагаше с неограничена власт като задкулисен “сив кардинал” при управлението на бившия агент на КГБ, но след това мина в лагера на премиера Дмитрий Медведев.

Оттеглянето му е предупреждение към Медведев, който сега - година след като двамата с Путин си размениха местата - е подложен на все по-силен натиск, че не съумява да спре плъзгането на Русия към рецесия.

“Това е по негово желание”, каза президентският говорител Дмитрий Песков, отричайки предположенията, че 48-годишният Сурков е бил уволнен. “Свързано е с факта, че указите не се изпълняват”, поясни говорителят.

Такива решения обаче почти винаги са диктувани от Путин, който - седнал начело на масата с министрите - гледаше заплашително право в Сурков, докато ги хокаше на заседанието във вторник, че не изпълняват неговите заповеди и укази.

Руски медии и политически анализатори отдавна казват, че между Путин и отдавнашния му съюзник, бившия президент Медведев, има разрив, макар и двамата да отричат.

“Разбира се това е удар срещу Медведев”, казва Дмитрий Орешкин, опозиционно настроен политолог. “Това е пряка намеса на президента в номенклатурата на правителството. Стана така, че той [Сурков] просто бе погълнат. Ще мине известно време и премиерът също ще бъде погълнат”, добавя експертът.

В Русия Сурков е известен най-вече като човека, формирал начина на мислене на Кремъл по времето на Путин: решителен, безмилостно комерсиален, антизападен и авторитарен, въпреки лозунга за “управляема демокрация”, с който Путин и неговата партия “Единна Русия” доминират на политическата сцена.

Като главен политически съветник на Путин Сурков бе наричан и кремълският кукловод - руското съответствие на кардинал Ришельо във Франция или съвременен Макиавели. Той беше ненавиждан от опонентите си, които често обстрелваше с язвителните си остроумия.

Един автор писа, че той е “напълно незабележим като човек” в ролята си на “сив кардинал” или кукловод. Но бе смятан за третата по сила политическа фигура след Путин и Медведев. И държеше портрета на революционера Че Гевара в кабинета си в Кремъл.

Сурков напусна Кремъл през декември 2011 г. след уличните протести, които застрашиха контрола на Путин върху властта, атакуваха създадената от него система и подкопаха небивалото му господство на политическата сцена. Той допусна и грешка, назовавайки протестиращите “най-добрата част от обществото” в Русия.

БОХЕМСКИ ЧЕРТИ

В правителството Сурков отговаряше за прилагането на президентските укази и иновационните проекти. Той обаче може и да се завърне, защото Путин често размества доверените си хора, възлагайки им различни роли. В края на миналата седмица Сурков се изказа в Лондон в полза на създаването на алтернативни партии на “Единна Русия”, с което подхрани предположенията, че един ден може да се върне начело на нова прокремълска партия.

Изявленията му в Лондон може донякъде да са и причина за свалянето му, защото той разкритикува федералните следователи, разследваща предполагаеми злоупотреби в “Сколково” - държавен център за иновации, създаден от Медведев. Говорител на Следствения комитет на Руската федерация - инструментът за наказателни дела срещу критици на Кремъл, оглавяван от съюзника на Путин Александър Бастрикин - отвърна с критична вестникарска статия срещу Сурков.

Сурков, който е наполовина чеченец, има и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване