05/13/13 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Банките в Централна и Източна Европа са по-стабилни от сектора в Западна Европа

Банковият сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължава да се представя по-добре от банковия сектор в Западна Европа по отношение на растеж и печалби, се казва в анализ на „Райфайзен Банк Интернешънъл“ и „Райфайзен Центробанк“, озаглавен “Ангажираността ще бъде възнаградена”. Прегледът беше представен на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Истанбул.

“Общият ръст на кредитите в ЦИЕ през 2012 г. възлезе на 14.8% на годишна база, измерено в евро. Общият ръст на кредитите в ЦИЕ за периода 2010–2012 г. достигна 21.8%. В еврозоната реалният ръст на кредитирането бе негативен за този период. Общият обем на кредитирането в банковия сектор в ЦИЕ, съотнесен спрямо еврозоната, нарасна от 9.6% през 2011 г. до 11.1% през 2012 г. По отношение на активите, ръстът на банковия сектор в ЦИЕ сравнен с този в еврозоната, през 2012 г. бе най-високият за последното десетилитие,” обясни Гунтер Дойбер, оглавяващ отдела за анализи на ЦИЕ в „Райфайзен Рисърч“.

Тъй като през 2013 г. се очаква обръщане на икономическия цикъл, анализаторите на „Райфайзен Рисърч“ виждат потенциал за растеж на кредитирането през втората половина на 2013 г. Съотношението кредити спрямо БВП за шест или седем от банковите пазари с висок ръст в ЦИЕ се очаква да се увеличи. Руският и полски банков пазар се очаква да оглавят групата на банковите системи с най-голям растеж, с годишен темп на кредитирането от съответно от 13% и 10%. Следват Чехия, Словакия, Румъния, Сърбия и Албания, чийто общ ръст на кредитирането от 7 до 10% измерено в евро, изглежда устойчив в средносрочен аспект.
"Въпреки че през 2012 г. агрегираният показател за необслужвани кредити в ЦИЕ нарасна само с 0.1 процентни пункта до 10.1%, общата картина на нивата и развитията е смесена," отбелязват анализаторите. На някои от пазарите в ЦИЕ този показател е между 15% и 20%, а на други остана на нива между 4% и 8% - почти без промяна спрямо 2011 г. По отношение на ръста на показателя, Югоизточна Европа отчете сериозен растеж през 2012 г. до 17.3%, спрямо 14.5% през 2011 г.

Според „Райфайзен Рисърч“, високите показатели на необслужваните кредити в Унгария и Словения все още оказват негативно влияние върху целия регион Централна Европа, в противовес на стабилните или намаляващи нива на съотошението на необслужваните кредити на чешкия и словашки банков пазар. В региона на страните от ОНД, средният показател необслужвани кредити отчете лек спад - от около 7.5% през 2011 г. до 7% към края на 2012 г.
Според гледната точка на мнозинството от банките, Унгария и Румъния са най-предизвикателните пазари.

Все пак, последните политически и икономически развития дават надежда, че най-лошото вече е в миналото. Освен големите придобивания, които затихнаха през 2011 г., анализаторите на „Райфайзен Центробанк“ наблюдаваха няколко малки изтегляния на инвестиции. „Уникредит“ продаде казахстанската си група ATF и намали мажоритарния си дял в най-голямото си дъщерно дружество „Банк Пекао“ в Полша, а „Суедбанк“ и „Ерсте“ се изтеглиха от украинския пазар.

В България през миналата година доминират ниското търсене на кредити и консервативните кредитни политики, се казва още в анализа. През 2012 г. ръстът на БВП се забави до 0.8% на годишна база в резултат на икономическия спад в еврозоната. Поради това българската банкова система трябваше да оперира в предизвикателна среда. Растежът на кредита бе нисък вследствие предпазливата политика за кредитиране, докато показателят необслужвани кредити продължи да расте, макар и по-умерено в сравнение с 2011 г. (през 2012 г. показателят необслужвани кредити възлезе на 16.6%, спрямо 14.9% през 2011 г.).

От друга страна, положителна е консервативната политика за кредитиране и стабилният ръст при депозитите което спомогна за нарастването на общата ликвидност в банковата система. В допълнение на това – секторът запази високата си капиталова адекватност и продължава да отчита добри финансови резултати.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване