05/30/13 08:54
(http://www.klassa.bg/)

САЩ карат еврозоната да изглежда наистина стара

САЩ отново станаха най-конкурентоспособната икономика- европейските държави пък западат, пише германският в. "Ди Велт". Тревога: не само южноевропейските държави като Испания и Италия изпадат в криза, в Холандия и Финландия положението също не е добро.А Вашингтон накара еврозоната да изглежда наистина стара.
САЩ се завръщат като безспорна суперсила: американската икономика се възстановява от икономическата криза по-добре, отколкото други региони на света. Доларът възстановява световната си репутация, на „Уолстрийт” търгуват рекордно високо, а насърчаването на нови енергийни ресурси правят страната независима от останалите света.
Друг несъмнен знак за новата стара икономическа мощ на САЩ е най-новата класация на престижния швейцарски университет „Ай ем ди” (IMD). Там най-голямата икономика в света е си върна първото място като най-конкурентоспособна икономика.
Според актуалния "Глобален индекс за конкурентоспособност" Съединените щати са се изкачили тази година от второ на първо място, докато предишният лидер Хонконг е загубил две места и сега се нарежда на трето място.
Германия държи, както и през предходната година, девето място.
А оценката за Европа като цяло е критична. Континентът се намира в упадък - и няма изгледи за бърз обрат в това положение. Според експертите от университета, Европа губи почва.

















"Ди Велт"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване