05/31/13 06:55
(http://e-vestnik.bg/)

Защо са най-щастливи австралийците

Приветствия и въздишки, след като Австралия оглави отново проучването за най-щастлива нация

ДПА

Деца посрещат кралица Елизабет в Канбера, Австралия. Снимка: официален сайт

Австралийците научиха, че за трета поредна година са най-щастливите хора сред богатите страни. Шведите и канадците взеха среброто и бронза в класацията на 36 страни, изготвена от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), чиято централа е в Париж. Критериите на организацията са заетост, здравеопазване, образование и други фактори, определящи начина на живот.

Германският имигрант Матиас Банер, на 29 години, който започва работа в куриерска фирма, веднага след като пристига в Сидни през 2008 година, е живото доказателство за мощта на една икономика, която расте 21 поредни години, да генерира работни места.

“В Берлин бях предимно безработен, но тук беше лесно,” посочи той. Като се има предвид, че жилищната площ в Сидни е по-скъпа дори отколкото в Ню Йорк, Банер приема, че притежаването на жилище е “невъзможно за повечето хората. ” Къщи в Австралия са най-големите в света, те са три пъти по-големи от средната къща във Великобритания. На човек се падат 2,3 стаи и така страната е втора по този критерии сред изследваните страни.

Икономиката на Австралия е нараснала с 13 % спрямо 2008 година, когато започна глобалната финансова криза, повалила по-стабилните страни. От десетината банки с рейтинг ААА, четири са австралийски. Местната валута е толкова силна, че за първи път въобще повече австралийци отиват на почивка в чужбина, отколкото чуждестранни туристи пристигат да видят обширната, кафява земя.

Но валутата затруднява конкурентоспособността на местната промишленост. Миналата седмица Ford обяви, че ще спре да произвежда коли в Австралия, след почти 90 години. Първият Форд произведен в Австралия е Model T.

Ръководителят на австралийското подразделение на компанията Боб Грациано съобщи, че ще бъдат съкратени 1200 работници. Той коментира, че разходите на Ford в Австралия са два пъти по-големи, отколкото в Европа и почти четири пъти над разходите на Ford в Азия.

Разцветът, подпомогнат сериозно от полезните изкопаеми, направи живота толкова добър, че мнозина искат да станат част от австралийското общество. Само този месец 38 паянтови риболовни индонезийски кораби пристигнаха с 2755 души на борда, предимно от Близкия изток, търсещите убежище в чужбина.

От септември 2007 година над 35 000 души са платили на контрабандисти, за да ги превозят през Индийския океан. Над 1000 са се удавили в опит да започнат нов живот в една от шестте най-стари демокрации в света.

Новите имигранти допринасят населението да нараства четири пъти по-бързо, отколкото населението на Китай и двойно по-бързо от населението на САЩ. Очаква се австралийците да се увеличат от 23 милиона до 37 милиона души до 2025 година. Местните хора се оплакват, че европейските туристи, които отчаяно търсят работа, са се насочили към техните работни места и оказват допълнителен натиск върху пазара на наемите.

В Австралия има около 27 000 ирландци, които се надяват да направят временни си визи постоянни. Това е един добър живот, но не и лесен. Австралийците работят повече часове дори спрямо японците. Заради този дисбаланс между професионалния и личния живот Австралия заема 30-то място по този критерий в класацията на ОИСР, обхващаща 36 страни.

Около 20 % работят над 50 часа седмично - два пъти повече, отколкото в Германия, Франция, Испания и Италия. Само 40 % вземат изцяло годишната отпуска, която им се полага, а над една трета въобще не ползват годишния си ...

Публикувана на 05/31/13 06:55 http://e-vestnik.bg/17733/zashto-sa-nay-shtastlivi-avstraliytsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване