05/31/13 06:45
(http://e-vestnik.bg/)

Какво липсва на Испания по пътя към възстановяването

Ройтерс

Испански високопоставени представители твърдят, че в страната е настъпил драматичен обрат: изправена на ръба на фалита преди година, сега Испания е пример за строги бюджетни икономии и реформа.

Има само два липсващи елемента - работни места и растеж - и една-единствена възможност за спасение: износът.

Министрите изчитат статистическите данни, за да покажат колко много е постигнато: бюджетният дефицит е сведен от 11,2 % от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г. до 6,98 % миналата година. Закрити са към 375 000 работни места в държавния сектор, разходите за труд са понижени до равнищата от 2005 година, а конкурентоспособността се е повишила.

Висши мениджъри се хвалят как са орязали раздутите дългове на многонационалните си конгломерати, създадени бързо с изобилните нисколихвени кредити в годините на бума.

Те използвали новото трудово законодателство, облагодетелстващо работодателите, за да съкратят работни места и разходи. Строителната компания FCC има пет екипа, които управляват седем циментови завода, като мениджърите изминават стотици километри между различните обекти.

“Приспособяването на Испания е процес. На лице е институционална стабилност и воля за реформа, но растежът и заетостта остават илюзорна цел”, казва Фернандо Фернандес, преподавател по икономика в училището по бизнес Институто де емпресас.

Испания има силна управляваща партия с абсолютно мнозинство в парламента, която няма да има нужда от среща с избирателите преди края на 2015 година, което е в ярък контраст с нестабилните коалиции в Италия и Гърция.

Бурно изразяваното недоволство из цяла Южна Европа не отеква в Мадрид: испанското консервативно правителство няма време да се оплаква от коравосърдечното господство на Германия в еврозоната или пък да се жалва, че не среща разбиране в Берлин за социалните проблеми, отприщени от политиката на строги ограничения.

Народната партия на премиера Мариано Рахой, която има връзки с Католическата църква, се радва също на близки идеологически и лични връзки с Християндемократическата коалиция на канцлера Ангела Меркел в Берлин.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле се съгласи да гарантира съвместно с Испания нов фонд, който трябва да привлече 5 милиарда долара инвестиции за по-малки испански компании, които отчаяно се нуждаят от инвестиции.

Въпреки продължаващия близо година и половина режим на строги икономии партията на Рахой остава по-популярна от всяка друга в Испания (ако рейтинг от 28-29 % според проучване на общественото мнение може да се нарече популярност). Този резултат отчасти отразява разцеплението сред левицата, където част от поддръжниците на дълго управлявалата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) се преориентираха към коалицията Обединена левица, включваща комунисти, еколози и републиканци.

СЕГА ЗА ЛОШИТЕ НОВИНИ

Два облака обаче са надвиснали над ясните хоризонти, съзирани от испанската управляваща класа.

Рекордно висока безработица петни репутацията на правителството. Колапсът на строителния бизнес в Испания след бума и съкращенията в държавния сектор са в основата на тревожно големия брой безработни, които са 27 % от работната сила.

Министрите твърдят, че цифрите не са толкова застрашаващи за социалната стабилност, колкото изглеждат. Те привличат вниманието върху факта, че през първото тримесечие на годината общият брой на заетите е сходен с отчетения през 2001 година.

Променил се е обаче съставът на населението. Испания се сблъска с масова имиграция, след като милиони, главно нискоквалифицирани работници, дойдоха да търсят работи в строителството и само за девет години увеличиха броя на населението с близо седем милиона души.

Когато бумът в областта на недвижимите имоти приключи, заедно с него бяха закрити и около 8 милиона работни места. Много имигранти и някои испанци обаче напускат страната - миналата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване