06/05/13 08:32
(http://www.klassa.bg/)

Защо протестират в Турция?

Авторитарният стил на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е основната причина за масовите протести, които започнаха срещу реконструкцията на площада "Таксим" и прераснаха в антиправителствени демонстрации, обхванали цялата страна.

92,4% от участниците в протестите посочват това в анкета, извършена от екип от университета "Билги" в Истанбул сред 3000 души.

На второ място, 91,3% посочват бруталните действия на полицията, а 91,1% от анкетираните смятат, че са потъпкани демократичните им права. Сборът на процентите е над 100, тъй като участниците са могли да избират повече от един отговор.

39,6% от участниците в протестите са на възраст между 19-25 години, 24% между 26 и 30 години.

Около половината (53,7%) посочват, че преди това не са участвали в никакви обществени протести, 70% не се чувстват близки до нито една партия, само 15,3% са с партийна принадлежност.

81,2% се самоопределят като привърженици на свободата, а 64,5% имат светски възгледи.

Почти толкова - 54,5% се самоопределят като аполитични.

На въпроса какъв да бъде краят на протестите 96,7% отговарят "спиране на полицейското насилие". На второ място"уважение към свободите на хората" - (96,1%).

На трето място с 37% е посочен отговорът "Да се основе нова партия". Много малък е процентът на онези, които искат военен преврат - 6,6%, а мнозинството - 79,5% на сто са против военни преврати.

Турската полиция използва тази нощ сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти в Истанбул и Анкара, предаде Франс прес, като цитира местни медии.

Протестиращите се опитват да тръгнат към офисите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в двата града, пренебрегвайки нарежданията на силите на реда да се разпръснат, добавят местни медии.
















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване