06/10/13 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Контролът върху кореспонденцията - основна тема в САЩ

Да се внесат изменения в закона на основание на който специалните служби на САЩ изпълняват секретни програми по събиране на данни за телефонни разговори и интернет трафик в страната. Това предложи американски сенатор. Други защитиха действията на службите.

Сенаторът е Марк Юдал /демократ от щата Колорадо/."Ние сме длъжни да преразгледаме "Патриотичния акт" и да ограничим количеството информация, която събира Агенцията за национална сигурност /АНС/", каза Юдъл за Ей Би Си /ABC/ в неделя.
Разразилият се в САЩ скандал във връзка с действията на АНС стана главна тема в неделните програми на всички водещи американски телевизионни канали.
БГНЕС припомня, че скандалът се стовари върху администрацията на Барак Обама заради това, че служител на подизпълнител на Пентагона разкри, че със заповед на Роджър Винсън, съдия от Съд за външно разузнаване, е било наредено на Verizon Business Network Services, дъщерна компания на Verizon Communications да предава на Агенцията за национална сигурност (NSA) данни за целия комуникационен трафик през нея. В неделя вечерта британският Гардиън съобщи, че служителят, разкрил заповедта на съдията не се крие, защото не смята, че е направил нещо лошо.
Програмите събират т. нар. метаданни: от кой номер се звъни и кой е реципиентът; имената на притежателите на номерата; времетраене на разговора; местоположение на участниците в разговора; уникалните идентификационни номера на телефонните апарати. Магистратът в конкретния случай по искане на ФБР е обосновал решението си с параграф 215 от т. нар. Патриотичен акт (закон от 2001 г., който дава право на американските власти да използват всички средства за придобиване на информация, която би довела до предотвратяване на терористични действия).
Скандалната заповед с размер от 4 стр. стана публично достояние в сряда след публикация в британския в. "Гардиън". Изданието твърди, че АНС директно ползва информация от сървърите на Майкрософт, Гугъл, Фейсбук и Епъл.
Представители на Вашингтон изрично подчертават, че съдържанието на разговорите не е било записвано.
Марк Юдал, койъто е сенатор от комисията по разузнаването и колегата му Рон Уайдън предупреждават, че правителството на САЩ интерпретира твърде свободно частите от Патриотичния акт, отнасящи се до подслушването. И че ако обществеността научи подробности за тези действия, би била много обезпокоена. В писмо до министъра на правосъдието Ерик Холдър още от 2012 г. двамата казват:"Според нас има значително разминаване между това, което повечето американци мислят, че е законът разрешава и това, което тайно правителството смята, че е позволено от закона. Това създава проблем, тъй като е невъзможно воденето на обществен дебат в детайли как трябва да се тълкува законът при положение, че обществеността не знае какво мисли правителството, че е позволено според закона". Параграф 215 от Патриотичния акт развързва ръцете на Съда за външно разузнаване да издава заповеди за получаване на данни за делови разговори като "имащи връзка" с разследвания, свързани с националната сигурност.
Президентът Обама бе принуден в специално изявление да поясни, че самите разговори не са подслушвани, а се следи само бройката и продължителността на разговорите от определени номера.Примерно същото се отнася и за наблюдението върху потока информация в интернет.
Въпреки, че събирането на данните е според закон и става със знанието на Конгреса на САЩ, правозащитните организации, а и много обикновени американци видяха в това посегателство върху своите граждански права и неприкосновеността на личния живот.
Налага се и на законодателите да се обясняват по тази тема. Много от тях на времето са гласували закона, разработен след нападенията на Ал Кайда над Ню Йорк и Вашингтон през септември 2001 година и са били информирани за секретните програми на АНС.
Юдал, който е сенатор от 2009 година, смята, че има моралното право да призове към преразглеждане на "Патриотичния акт", приет преди повече от 10 години.
"Ние водим борба с тероризма, който и сега е реална заплаха, но трябва да спазваме Хартата за правата и четвъртата поправка в конституцията, които забраняват незаконни обиски и подслушвания" на кореспонденцията, каза сенаторът
По неговите думи трябва де се намери баланс между действията за осигуряване на националната безопасност и защитата на гражданските права и свободи.
Неговото мнение бе подкрепено от друг нов член на сената – републиканецът Ренд Пол от Кентъки, който каза пред телевизионната компания Фокс в неделя, че секретните програми на АНС са свиделство за "извънредно широкото навлизане в личния живот" на гражданите.
В същото време голямо мнозинство от колегите им се изказаха пред телевизионните камери в неделя в защита
на действията на администрацията на Обама и спецслужбите на САЩ.
"Тези програми се осъществяват на законни основания", каза за Ей Би Си председателката на сенатската комисия по разузнаване Даян Файнстейн /демократ от Калифорния/. Тя подчерта, че по този начин са разкрити най-малко два терористични заговора, включително подготовката на взривове в метрото в Ню Йорк през 2009 година.























Ей Би Си

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване